Παραγωγή και χημική σύσταση βοσκοτόπων Π.Ε. Φλώρινας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Παραγωγή και χημική σύσταση βοσκοτόπων Π.Ε. Φλώρινας

Καρατζάς, Αλέξανδρος
Καρασαϊα, Μαρία

Στη συγκεκριμένη πτυχιακή, κατά το έτος 2015 πραγματοποιήθηκε μία πειραματική έρευνα στους λειμώνες-βοσκότοπους της Π.Ε. Φλώρινας σε τρία διαφορετικά υψόμετρα. Η έρευνα αυτή είχε ως σκοπό τον υπολογισμό της παραγωγής βοσκήσιμης ύλης και του προσδιορισμού της χημικής σύστασης (ΑΟ, τέφρα, NDF, ADF και λιγνίνη) της. Σε ότι αφορά την παραγωγή βοσκήσιμης ύλης βρέθηκε ότι αυτή παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά τους θερινούς μήνες και σημαντική μείωση κατά τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες και στις τρεις τις υψομετρικές ζώνες. Οι AO εμφανίζουν τη μέγιστη τιμή κατά τους μήνες Απρίλιο (χαμηλή και μεσαία ζώνη) και Μάιο (υψηλή ζώνη) και στη συνέχεια μειώνονται όσο τα φυτά ωριμάζουν. Το περιεχόμενο της βοσκήσιμης ύλης σε NDF, ADF και λιγνίνη κατά την περίοδο δειγματοληψίας παρουσιάζει ομοιόμορφη αύξηση και στις τρεις ζώνες με τη μέγιστη τιμή τους εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα. Τα λιβάδια της υψηλότερης ζώνης εμφανίζουν μεγαλύτερο περιεχόμενο σε ΑΟ και μικρότερο σε NDF, ADF και λιγνίνη (ADL), σε σχέση με τη μεσαία και χαμηλή ζώνη, γεγονός που συνηγορεί στην μετακίνηση των κοπαδιών προς βοσκότοπους μεγαλύτερου υψομέτρου, κυρίως κατά το θέρος, όπου η βοσκήσιμη ύλη είναι περισσότερη και πιο θρεπτική.

Thesis
NonPeerReviewed

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.