Η έννοια του ηγέτη στην Πολιτεία του Πλάτωνα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Η έννοια του ηγέτη στην Πολιτεία του Πλάτωνα

Κατσαρός, Γεώργιος Δ.

Ο Πλάτωνας, στο μνημειώδες έργο του Πολιτεία, εμφανίζει το δάσκαλό του Σωκράτη και μια παρέα συνομιλητών του να σχεδιάζουν μια καινούργια ιδεατή πόλη που είναι προορισμένη να φέρει την κατάπαυση των δεινών της πολιτικής ζωής. Στην πόλη αυτή, το κύριο ζητούμενο είναι ο ευδαίμων και δίκαιος βίος μέσα σε μιαν ιδανική πολιτική κοινότητα. Η ιδανική αυτή πολιτεία αποτελείται από τρεις τάξεις. Την τάξη των γεωργών και δημιουργών που φροντίζουν για τη συντήρησή της, την τάξη των φυλάκων που εξασφαλίζουν τη φύλαξή της και την τάξη των φιλοσόφων που έχουν ως αποστολή τη διακυβέρνησή της. Η εργασία αυτή διαπραγματεύεται την έννοια του ηγέτη, έτσι όπως εμφανίζεται στο κείμενο της Πολιτείας. Συγκεκριμένα αναδεικνύονται και σχολιάζονται τα σημεία εκείνα στα οποία ο Πλάτωνας ,δια στόματος Σωκράτη, αναφέρεται στις αρετές και ικανότητες με τις οποίες πρέπει να είναι προικισμένοι από τη φύση τους οι ηγέτες, αλλά και στην εκπαίδευση και τις δοκιμασίες που πρέπει αυτοί να υφίστανται μέχρι να καταλάβουν τα ύπατα αξιώματα.

Thesis
NonPeerReviewed

Ηγεσία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.