Παραγωγή «Μανουριού» υψηλής ποιότητας από την ΧΩΤΟΣ Α.Ε της Λάρισας και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την καρτέλα τεκμηρίου
μέσα από τον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα *
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2009 (EL)
Παραγωγή «Μανουριού» υψηλής ποιότητας από την ΧΩΤΟΣ Α.Ε της Λάρισας και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος

Σοφλιάδη, Γεωργία

Στην παρούσα εργασία θα εξεταστεί η παραγωγή <<Μανουριού>> υψηλής ποιότητας από την επιχείρηση γάλακτος ΧΩΤΟΣ Α.Ε. της Λάρισας και για το εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Δηλαδή θα παρακολουθήσουμε την διαδικασία από την παραλαβή του νωπού γάλακτος, τον ποιοτικό έλεγχο που γίνεται σ’αυτό, και όλες τις ενέργειες που γίνονται για το τελικό προϊόν. ο <<Μανούρι>> είναι Ελληνικό προϊόν που φτιάχνεται από τυρόγαλα. Παρασκευάζεται στην Κεντρική και στην Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία από τυρόγαλα πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος ή μίγμα και των δυό, στο οποίο προστίθενται αυξημένες ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος ή και κρέμας τους. Στην αυθεντική συνταγή, αναφέρεται ότι προέρχεται από τυρόγαλα που μαζεύεται από την κορυφή του καζανιού, όταν το γάλα που βράζει για το τυρί φτάσει στους 74° C. Το ph του μανουριού πρέπει να είναι από 5,0 – 6,1 , η υγρασία του να είναι < 60%, το λίπος επί ξηρού > 70% και το αλάτι από 2,5% - 3,5%. Το μανούρι έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά διότι έχει γεύση πλούσια και άρωμα και είναι μαλακό. Με την εφαρμογή του συστήματος HACCP στις γαλακτοβιομηχανίες διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα γαλακτομικά προϊόντα που παράγονται, είναι ελεύθερα από βιολογικούς, χημικούς, φυσικούς κινδύνους.μέσω του HACCP προλαμβάνουμε ελέγχουμε και ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή. Η ασφάλεια είναι όμως ο σπουδαιότερος συντελεστής της ποιότητας των τροφίμων, καθώς η υγεία των καταναλωτών είναι αδιαπραγμάτευτος.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Ποιοτικός έλεγχος
Γαλακτοκομική μικροβιολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.