Ο κλάδος της τυποποίησης και συσκευασίας των αποξηραμένων σύκων φαίνεται πλέον καθαρά ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία της χώρας μας και ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί είδος διατροφής για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως όλα τα αγαθά έτσι και τα σύκα για να έχουν κάποια αγοραστική αξία που θα μπορεί να προσφέρει κέρδη στους παραγωγούς, θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές έχουν θεσπιστεί από τη νομοθεσία και τους πελάτες.
Για να είναι εφικτά όμως αυτά τα στάνταρ κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εφαρμόζει ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας οδηγός των δράσεων που πρέπει να γίνονται, καθώς και της ικανοποίησης των ορίων, τα οποία έχουν θεσπιστεί νομικά, μετά από έρευνες. Η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, αν και επιβαρύνει αρκετά τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης, ουσιαστικά αποσβένει το κόστος του μέσω της εξασφάλισης της ποιότητας των συσκευασμένων προϊόντων. Πρωταρχικός βασικός στόχος του εμπορίου είναι οι πελάτες να μένουν ικανοποιημένοι. Η επιτυχία, σύμφωνα με τον κώδικα των πωλήσεων, έρχεται με την επανάληψη της παραγγελίας. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι έτσι αυξάνονται τα κέρδη της επιχείρησης από την αύξηση των πωλήσεων, αλλά και από τον περιορισμό της χαμένης παραγωγής που θα πρέπει να πεταχτεί λόγω ελαττωμάτων (ασθένειες, τραυματισμούς φρούτων κ.ά.) ή ακόμα και από την επιστροφή παρτίδων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της αγοράς.
Για να δημιουργηθεί ένα αποδοτικό σύστημα διαχείρισης από την εκάστοτε εταιρεία, θα πρέπει να γνωρίζει καλά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που διαχειρίζεται, ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα τους, καθώς και ποιες μεθοδολογίες ελέγχου πρέπει να επιλέγονται και πότε να εφαρμόζονται. Σε ό, τι αφορά την ασφάλεια των προϊόντων, από τις τρείς κατηγορίες κινδύνων, οι φυσικοί κίνδυνοι είναι αυτοί που μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά πιο εύκολα και συνήθως έχουν την μικρότερη επίδραση στην παραγωγή. Ωστόσο, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται τόσο στους χημικούς, όσο και στους βιολογικούς κινδύνους. Οι λόγοι είναι ότι αφενός δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί και αφετέρου έχουν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα των αποξηραμένων σύκων και εφόσον δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορούν να υποβαθμίσουν όλη την αποθηκευμένη ποσότητα.
Επομένως κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο για να μπορεί να διαχειριστεί σωστά το προϊόν της, θα πρέπει να προσαρμόσει την δομή της, καθώς και την λειτουργία της στη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των σύκων και να φροντίζει ότι δεν θα επηρεαστούν σε κανένα στάδιο της διαχείρισής τους. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχει κάτι τέτοιο είναι να εκπαιδεύει σωστά το προσωπικό της για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται τα προϊόντα σε κάθε στάδιο της γραμμής παραλαβής, τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσής τους, αλλά και να ορίζει σημεία ποιοτικού ελέγχου ανάμεσα τους, τα οποία θα διασφαλίζουν την τήρηση των ορίων ποιότητας που έχουν οριστεί διεθνώς και ειδικά από τον εκάστοτε πελάτη.
Κλείνοντας θα πρέπει να τονισθεί πως η σωστή εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας, που θα εκφράζεται από την γνώση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των αποξηραμένων σύκων, την αναγνώριση και αντιμετώπιση των κινδύνων που υπάρχουν στο περιβάλλον συγκομιδής αλλά και εντός της επιχείρησης, τη χρήση του σωστού εξοπλισμού που θα τηρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, την εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και την εφαρμογή των ποιοτικών ελέγχων και τη σωστή τυποποίηση μέσω της χρήσης καθαρών και ουδέτερων – μη τοξικών υλικών, θα οδηγήσει την εταιρεία στην προώθηση αξιόλογων προϊόντων που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών της.