Ο 'Ελεγχος της Γονιδιακής Έκφρασης στους Προκαρυωτικούς Οργανισμούς

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Ο 'Ελεγχος της Γονιδιακής Έκφρασης στους Προκαρυωτικούς Οργανισμούς

ΠΥΡΙΟΧΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (PH.D.)

ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ)
ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό αναλύει λεπτομερώς όσα περιγράφονται στο κεφάλαιο 6 του Γ’ Τόμου της «Κυτταρικής Βιολογίας». Ο φοιτητής μελετώντας την παρουσίαση αυτή θα βοηθηθεί ως προς την κατανόηση της αντίστοιχης ύλης του βιβλίου ενώ μέσω των εικόνων θα μπορέσει να αποτυπώσει και να αφομειώσει καλύτερα τις διάφορες έννοιες.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση περιγράφει τους τρόπους μέσω των οποίων γίνεται η ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης στους προκαρυωτικούς οργανισμούς. Τονίζει ότι σε αντίθεση με τους ευκαρυωτικούς οργανισμούς όπου ο έλεγχος της γονιδιακής έκφρασης επιτελείται σε όλα τα επίπεδα, στην μεταγραφή, μετά την μεταγραφή, στην μετάφραση και μετα-μεταφραστικά, στους προκαρυώτες γίνεται αποκλειστικά στο επίπεδο της μεταγραφής και επιτελείται μέσω των οπερονίων. Τα οπερόνια είναι ομάδα γονιδίων (δεν υπάρχουν στους ευκαρυώτες) που υπόκεινται σε κοινό έλεγχο της έκφρασης τους και παίρνουν συνήθως μέρος σε μια κοινή μεταβολική οδό.

Webcast

οπερόνιο, αρνητικός έλεγχος, θετικός έλεγχος, επαγώγιμα οπερόνια, καταστελλόμενα οπερόνια, δομικά/ρυθμιστικά γονίδια, έλεγχος μέσω εξασθένησης μεταγραφής, gene regulation in procaryotes, operon, negative regulation, positive regulation, inducible operons, repressible operons, structural and regulatory genes, regulation by attenuation


Ελληνική γλώσσα

2008
2013-12-13T13:21:10Z
2009-03-03T12:51:38Z


Όλη η ύλη προκειμένου να κατανοηθεί απαιτεί 4 ώρες. (24 Λεπτά + 32 Δεύτερα)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.