Ο 'Ελεγχος της Γονιδιακής Έκφρασης στους Προκαρυωτικούς Οργανισμούς

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository of the Hellenic Open University
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
shareVideo (EN)

2008 (EN)
Ο 'Ελεγχος της Γονιδιακής Έκφρασης στους Προκαρυωτικούς Οργανισμούς

ΠΥΡΙΟΧΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (PH.D.)

ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ)
ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό αναλύει λεπτομερώς όσα περιγράφονται στο κεφάλαιο 6 του Γ’ Τόμου της «Κυτταρικής Βιολογίας». Ο φοιτητής μελετώντας την παρουσίαση αυτή θα βοηθηθεί ως προς την κατανόηση της αντίστοιχης ύλης του βιβλίου ενώ μέσω των εικόνων θα μπορέσει να αποτυπώσει και να αφομειώσει καλύτερα τις διάφορες έννοιες.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση περιγράφει τους τρόπους μέσω των οποίων γίνεται η ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης στους προκαρυωτικούς οργανισμούς. Τονίζει ότι σε αντίθεση με τους ευκαρυωτικούς οργανισμούς όπου ο έλεγχος της γονιδιακής έκφρασης επιτελείται σε όλα τα επίπεδα, στην μεταγραφή, μετά την μεταγραφή, στην μετάφραση και μετα-μεταφραστικά, στους προκαρυώτες γίνεται αποκλειστικά στο επίπεδο της μεταγραφής και επιτελείται μέσω των οπερονίων. Τα οπερόνια είναι ομάδα γονιδίων (δεν υπάρχουν στους ευκαρυώτες) που υπόκεινται σε κοινό έλεγχο της έκφρασης τους και παίρνουν συνήθως μέρος σε μια κοινή μεταβολική οδό.

Webcast

οπερόνιο, αρνητικός έλεγχος, θετικός έλεγχος, επαγώγιμα οπερόνια, καταστελλόμενα οπερόνια, δομικά/ρυθμιστικά γονίδια, έλεγχος μέσω εξασθένησης μεταγραφής, gene regulation in procaryotes, operon, negative regulation, positive regulation, inducible operons, repressible operons, structural and regulatory genes, regulation by attenuation


Greek

2008
2013-12-13T13:21:10Z
2009-03-03T12:51:38Z


Όλη η ύλη προκειμένου να κατανοηθεί απαιτεί 4 ώρες. (24 Λεπτά + 32 Δεύτερα)*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)