II.Διαλέξεις Πολεοδομικού – Χωροταξικού Σχεδιασμού

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

II.Διαλέξεις Πολεοδομικού – Χωροταξικού Σχεδιασμού

ΣΕΡΡΑΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ)

ΣΕΡΡΑΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ)
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΣΠ ΤΟΥ ΕΑΠ)

Μετά την παρακολούθηση των διαλέξεων πολεοδομικού-χωροταξικού σχεδιασμού οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: Αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη. Εκφέρουν άποψη γύρω από την έως τώρα πορεία του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα μας, όσον αφορά τις επιπτώσεις των σχετικών δράσεων στο περιβάλλον. Διατυπώνουν θέσεις γύρω από άξονες και στόχους πολιτικής προς την κατεύθυνση ενός φιλο-περιβαλλοντικού πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού. Επιχειρηματολογούν υπέρ της παρουσίας του πρασίνου στον αστικό χώρο. Αναλύουν τα επιμέρους οφέλη από την εξασφάλιση επαρκών ελεύθερων χώρων πρασίνου στο περιβάλλον των πόλεων.
Οι παρούσες βιντεοδιαλέξεις εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με έμφαση στην κλίμακα του αστικού σχεδιασμού. Ειδικότερα αναφέρονται στη σχέση του πολεοδομικού σχεδιασμού, της οικιστικής ανάπτυξης και των προκαλούμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς επίσης και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι αστικοί ελεύθεροι χώροι πρασίνου στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη. Στο πλαίσιο των βιντεοδιαλέξων γίνεται αναφορά στο φαινόμενο της σύγχρονης, δυναμικής και «ασχεδίαστης» ελληνικής πόλης, στο πρόβλημα της αυθαίρετης οικιστικής ανάπτυξης, στο ζήτημα της οικιστικής διασποράς στον αγροτικό χώρο και στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αυτή προκαλεί, στο φαινόμενο της επικράτησης των παραθεριστικών περιοχών κατοικίας στη φύση και στο τοπίο, καθώς επίσης και στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των παραπάνω εξελίξεων στο πλαίσιο μιας φιλο-περιβαλλοντικής πολιτικής για τον αστικό χώρο. Γίνεται επίσης αναφορά στο ιστορικό του προβληματισμού γύρω από την έννοια του αστικού πρασίνου, στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη σύγχρονη ελληνική πόλη, όσον αφορά τους αστικούς χώρους πρασίνου και τέλος στα σημαντικότερα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας γύρω από τον ευεργετικό ρόλο των υπαίθριων χώρων για τη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών στον αστικό ιστό.

Webcast

αστικές χρήσεις γης, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αστικοποίηση, οικιστική επέκταση, οικιστική διάχυση, οικιστική διαρροή, συγκρούσεις χρήσεων γης, πολεοδομικός σχεδιασμός, αστικοί υπαίθριοι χώροι πρασίνου, βλάστηση, μικροκλίμα, urban land uses, environmental impacts, urbanization, urban expansion, urban diffusion, conflict of land uses, urban planning, free urban green spaces, vegetation, microclimate


Ελληνική γλώσσα

2013-12-13T11:33:47Z
2008
2009-03-06T10:47:33Z


Το υλικό που περιλαμβάνεται στις βιντεοδιαλέξεις μαζί με τα προτεινόμενα κείμενα μπορεί να καλυφθεί σε περίπου μια εβδομάδα συστηματικής μελέτης. Κάθε μία από τις διαλέξεις απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 10 ώρες μελέτης συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου για μελέτη του προτεινόμενου έντυπου υλικού. (43 Λεπτά)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.