III.Διαλέξεις Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

III.Διαλέξεις Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης

ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Δρ. ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ (ΠΔ 407/80) ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ ΚΑΙ Σ.Ε.Π. ΤΟΥ ΕΑΠ)

ΣΕΡΡΑΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ)
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΣΠ ΤΟΥ ΕΑΠ)

Οι παρούσες βιντεοδιαλέξεις εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της περιβαλλοντικής αξιολόγησης και αναφέρονται στη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Καλύπτονται θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των σύγχρονων επιστημονικών συζητήσεων, όπως η εφαρμογή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), η εφαρμογή της ΣΜΠΕ για εθνικά χωροταξικά σχέδια και προγράμματα με παραδείγματα για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ).
Μετά την παρακολούθηση των διαλέξεων περιβαλλοντικής αξιολόγησης οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: Αναφέρονται στη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Διαχειρίζονται τα θέματα της στρατηγικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων. Διαχειρίζονται τα θέματα της στρατηγικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης των χωροταξικών σχεδίων και προγραμμάτων. Διερευνούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχεδίων και προγραμμάτων και να αναφέρουν κατευθύνσεις ανασχεδιασμού τους. Προτείνουν κατευθύνσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με βάση τα στοιχεία της στρατηγικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης των σχεδίων και προγραμμάτων. Διατυπώνουν τα στοιχεία της κανονιστικής πράξης περιβαλλοντικής έγκρισης σχεδίων και προγραμμάτων.

Webcast

στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωροταξικός σχεδιασμός, πολεοδομικός σχεδιασμός, αστικό περιβάλλον, περιβαλλοντική νομοθεσία, strategic environmental assessment, strategic environmental impact statement, regional planning, urban planning, urban environment, environmental law


Ελληνική γλώσσα

2008
2009-03-06T11:00:10Z
2013-12-13T11:33:53Z


Το υλικό που περιλαμβάνεται στις βιντεοδιαλέξεις μαζί με τα προτεινόμενα κείμενα μπορεί να καλυφθεί σε περίπου μια εβδομάδα συστηματικής μελέτης. Κάθε μία από τις διαλέξεις απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 10 ώρες μελέτης συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου για μελέτη του προτεινόμενου έντυπου υλικού. (46 Λεπτά)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.