Investigating discipline in the greek state senior high school foreign language classroom

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Investigating discipline in the greek state senior high school foreign language classroom

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΖΑΚΩΣΤΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΗ παρούσα εργασία ερευνά τη συχνότητα, τις μορφές και τις αιτίες της απειθαρχίας στο μάθημα των Αγγλικών στο Ελληνικό Δημόσιο Λύκειο. Προτού εστιάσουμε αποκλειστικά στη μαθητική συμπεριφορά στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, διερευνώνται μια σειρά από ζητήματα: Κατ' αρχήν, παρατίθενται οι λόγοι για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος καθώς και μια περιγραφή της ξενόγλωσσης τάξης του Ελληνικού Δημόσιου Λυκείου. Επιπλέον, στο θεωρητικό μέρος της μελέτης αναλύεται η έννοια της σχολικής πειθαρχίας και πώς έχει χρησιμοποιηθεί διαχρονικά κάτω από την επιρροή διάφορων θεωριών και αντιλήψεων ενώ τονίζεται η σπουδαιότητα της ύπαρξης πειθαρχίας στην ξενόγλωσση τάξη για την καλύτερη διδασκαλία και εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Ακόμα, συζητώνται οι πιθανές αιτίες που οδηγούν τους μαθητές σε παραβατική συμπεριφορά κάνοντας ειδική αναφορά στην ιδιάζουσα αντιμετώπιση του μαθήματος των Αγγλικών στο Ελληνικό Δημόσιο Λύκειο. Το πρακτικό μέρος της εργασίας εστιάζει στην παρουσίαση και ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από μαθητές Λυκείου και συνεντεύξεων με καθηγητές Αγγλικών της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας. Ο σκοπός της έρευνας είναι κατά πρώτον να ανιχνεύσει εάν τελικά υπάρχει απειθαρχία στο ξενόγλωσσο μάθημα του Λυκείου και κατόπιν να καταγράψει το ποσοστό και τις μορφές της απείθαρχης συμπεριφοράς καθώς και τις αιτίες που την προκαλούν, επαληθεύοντας ή απορρίπτοντας τις υποθέσεις μας στο θεωρητικό μέρος. Παρόλο που το δείγμα της έρευνάς μας είναι περιορισμένο και συνεπώς μας επιτρέπει να καταλήξουμε μόνο σε τάσεις του μαθητικού/διδακτικού πληθυσμού στο συγκεκριμένο θέμα, μας παρέχει μια πρώτη απόδειξη και καταγραφή πάνω σε ένα ζήτημα για το οποίο πολύ λίγα έχουν γραφεί μέχρι τώρα.

Διπλωματική εργασία


Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα

2007
2013-12-16T10:00:32Z


Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.