Integration of cultural aspects in the syllabus of the first class of the greek senior high school

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Integration of cultural aspects in the syllabus of the first class of the greek senior high school

ΚΑΤΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΗ παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στο θέμα της ενσωμάτωσης του πολιτισμού στο πρόγραμμα σπουδών των Αγγλικών για την Α´ τάξη του Ενιαίου Λυκείου στην Ελλάδα.Στο θεωρητικό πλαίσιο, συζητείται ο ορισμός του πολιτισμού, η σχέση ανάμεσα στον πολιτισμό, την επικοινωνία και τη γλώσσα, και η σημασία της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και της ανάπτυξης της διαπολιτισμικής επικοινωνιακής ικανότητας στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Παράλληλα, λαμβάνεται υπ' όψη ο ρόλος του πολιτισμού και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στα ελληνικά προγράμματα σπουδών για τη διδασκαλία των Αγγλικών στο Λύκειο και γίνεται ανάλυση του πολιτιστικού περιεχομένου των Αγγλικών μαθητικών βιβλίων.Το πρακτικό μέρος αυτής της εργασίας ερευνά τον τρόπο που οι μαθητές της Α´ τάξης ενός ενιαίου λυκείου της Αθήνας αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και τη διδασκαλία του στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών. Αυτό κατορθώνεται μέσω μιας μικρής κλίμακας έρευνας με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου, και το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός διδακτικού μαθήματος που επικεντρώνεται στον πολιτισμό. Στοιχεία από μία μικρή συνέντευξη καθηγητών λαμβάνονται επίσης υπ' όψιν. Η έρευνα δείχνει ότι και οι μαθητές και οι καθηγητές ενδιαφέρονται για την ενσωμάτωση του πολιτισμού στο μάθημα των Αγγλικών. Επιπλέον, οι πρώτοι είναι πολιτιστικά ενήμεροι και τους ενδιαφέρει η διαπολιτισμική επικοινωνία.Στον επίλογο, παρουσιάζονται κάποιες οδηγίες για τη διδασκαλία του πολιτισμού στο μάθημα της Αγγλικής γλώσσας και προτείνονται θέματα για περαιτέρω έρευνα, που θα καθοδηγούσαν τους μαθητές προς μία βαθύτερη επίγνωση της ενσωμάτωσης του πολιτισμού στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.

Διπλωματική εργασία


Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα

2007
2013-12-16T10:03:28Z


Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.