Education tout au long de la vie et apprentissage du FLE en Grece : acquis et perspectives

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Education tout au long de la vie et apprentissage du FLE en Grece : acquis et perspectives

ΚΟΙΤΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΗ εκπαίδευση και η κατάρτιση αποτελούν στις μέρες μας τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει θέσει ως στόχο της να γίνει η πιο ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης στον κόσμο. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση πέραν της σχολικής, η οποία θα συνοδεύει το άτομο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανάλογα με τις επαγγελματικές αλλά και τις προσωπικές του ανάγκες.Οι ξένες γλώσσες κατέχουν μία σημαντική θέση ανάμεσα στις γνώσεις που καλείται να αποκτήσει ο ευρωπαίος πολίτης κατά τη διάρκεια της δια βίου κατάρτισής του. Στην Ελλάδα η διδασκαλία / εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένας τομέας της εκπαίδευσης που χρήζει μελέτης, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχει ανάγκη από ανανέωση και ενίσχυση. Ειδικότερα η διδασκαλία / εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας περνά βαθιά κρίση και πρέπει να ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες.Ως καθηγήτρια γαλλικών, αποφάσισα να πραγματοποιήσω μία ενδελεχή έρευνα στον τομέα της δια βίου μάθησης και της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα.Αφετηρία αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο καθορισμός του πλαισίου αναφοράς και η συγκέντρωση των μέσων ανάλυσης. Πρόκειται για τη μελέτη βασικών εννοιών με στόχο την παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η έρευνα που ακολούθησε. Το επόμενο στάδιο είναι μια λεπτομερής περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα της διδασκαλίας / εκμάθησης της γαλλικής ως ξένης γλώσσας στην Ελλάδα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάστηκε πολύ χρόνος για την έρευνα αυτή ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία χρόνο που θα μπορούσαν να περιγράψουν ενδελεχώς τη δια βίου διδασκαλία / εκμάθηση της γαλλικής ως ξένης γλώσσας στην Ελλάδα, με την παράλληλη χρήση στατιστικών δεδομένων και αριθμητικών πινάκων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα προγράμματα, οι δράσεις και οι πολιτικές που εφαρμόζονται στις μέρες μας στην Ελλάδα με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της δια βίου διδασκαλίας / εκμάθησης της γαλλικής ως ξένης γλώσσας. Τέλος, προσδιορίζονται οι ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν καθώς και οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στον τομέα αυτό.

Διπλωματική εργασία


Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα

2013-12-16T10:31:04Z
2007


Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.