This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository of the Hellenic Open University
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2008 (EN)

Ο Φρ. Τζαίημσον και η Νεωτερικότητα

ΑΦΟΥΞΕΝΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, Σ.Ε.Π. ΕΑΠ ΣΤΗΝ Θ.Ε. ΕΠΟ 12)

ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ)

Η κατανόηση μέρους του έργου του Fr. Τζαίημσον αναφορικά με την ύστερη νεωτερικότητα και την πολιτισμική λογική του σύγχρονου καπιταλισμού.
Στην ανάλυση που παρουσιάζεται στο κείμενο εξηγείται πως και γιατί ο Fr. Τζαίημσον συνδέει την ιστορία του καπιταλισμού με διαφορετικά πολιτισμικά πρότυπα. Πολιτισμικές συνθήκες όπως, για παράδειγμα, ο ρεαλισμός, ο μοντερνισμός και ο μεταμοντερνισμός αποτελούν παράγωγα που αντιστοιχούν στον εμπορευματικό, στο μονοπωλιακό και στον πολυεθνικό ή ύστερο καπιταλισμό. Η ύστερη νεωτερικότητα αντανακλά την πολιτισμική λογική του σύγχρονου καπιταλισμού η οποία μπορεί σύμφωνα με τον Fr. Τζαίημσον, να αποδωθεί στα παρακάτω βασικά σημεία: αποδυνάμωση της ιστορίας, κατάρρευση των διαφοροποιήσεων μεταξύ ‘υψηλής’ και ‘χαμηλής’ κουλτούρας, μαζική κατανάλωση εικόνων και συμβόλων, παρακμή του συναισθήματος, χρήση της νέας τεχνολογίας.

Hypertext

μαρξισμός, μεταμοντέρνο, μοντέρνο, κατανάλωση, κουλτούρα, παραγωγική δραστηριότητα, τέχνη, marxism, postmodern, modern, consumption, culture, productive activity, art


Greek

2008
2013-12-13T11:22:00Z
2009-03-05T09:21:53Z


(20 Σελίδες)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)