δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Lighting in portrait photography
Ο φωτισμός στη φωτογράφιση πορτραίτου

Λαμπροπούλου, Ελένη-Σπυριδούλα

Σωτηροπούλου, Σοφία
Σκοπετέας, Ιωάννης

φωτογραφίες
The main subject of this dissertation is the research of artificial lighting and daylighting and their properties in photography. Especially are examined the qualities of light such as hard and soft lighting, the amount and direction of lighting. According to them it will be examined how artificial lighting effects in portrait photographs. It will be examined how artificial ligthing manipulation can show off the surface textures, the characteristics and the attributes by the photographer. In addition it will be examined how different lighting types can assist to show off the face physical characteristics, as much as the photography synthesis. Daylighting provides the principles of studio photography lighting and will be examined in portrait photography. The specific characteristics and the personality of the photographed person will be searched out according to varied artificial lighting techniques and the combinations through them in studio portrait photography and the photography style as well. It will be examined how the type of lighting technology and the temperature of artificial lighting can also determine the photography style. Finally it will be searched the relation of the different types of lighting in specific types of portraits as childish, infant, fashion, glamour, forensic and political.
Βασικό αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η έρευνα της χρήσης του φωτός, φυσικού και τεχνητού, στη φωτογράφιση πορτραίτου. Ειδικότερα θα εξεταστεί η λειτουργία, η ποιότητά του, δηλαδή εάν είναι σκληρός ή μαλακός, η ποσότητα, η κατεύθυνση, εάν είναι διάχυτος ή εστιακός. Μέσω της γνώσης του τεχνητού φωτός θα ερευνηθεί ο τρόπος που επιδρά στα πορτραίτα φωτογράφισης. Με τη χρήση του τεχνητού φωτισμού και με τα διάφορα είδη των φωτιστικών πηγών θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποδοθεί το εκάστοτε πρόσωπο, αλλά και η αρμονία των συνθετικών στοιχείων στο κάδρο, να αποδοθεί σωστά η υφή των επιφανειών και να αναδειχθούν τα στοιχεία και οι ιδιότητες που επιθυμεί ο φωτογράφος. Παράλληλα, θα μελετηθεί το κατά πόσο είναι σημαντική η χρήση του φυσικού φωτισμού στη φωτογράφιση ενός πορτραίτου, καθώς σε αυτόν στηρίζονται οι βασικές αρχές της στούντιο φωτογράφισης. Θα μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο αναδυκνείονται τα χαρακτηριστικά και η προσωπικότητα του φωτογραφιζόμενου, ερευνώντας τις ποικίλες τεχνικές φωτισμού καθώς και τον συνδυασμό αυτών στο φωτισμό πορτραίτου σε εσωτερικό χώρο και στούντιο. Με το φωτισμό θα ερευνηθεί το ύφος της φωτογραφίας που μπορεί να δώσει ο φωτογράφος στο πορτραίτο του. Ανάλογα με το ύφος που θέλει ο φωτογράφος να δώσει στο χώρο αναζητά την κατάλληλη τεχνολογία φωτισμού (λάμπες φθορισμού, πυράκτωσης, LED, φλας κ.τλ.) καθώς και την θερμοκρασία τους (3200Κ, 5500Κ). Τέλος, γίνεται ανάλυση της χρήσης του φωτισμού σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις φωτογραφικών πορτραίτων (παιδικό και βρεφικό, μόδας, glamour, αστυνομικό και πολιτικό).

Διπλωματική Εργασία / Thesis

πορτραίτο
φωτισμός


Ελληνική γλώσσα

2017-10-31T06:28:24Z
2017-09-30


Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open University

0
8
109




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.