Υψηλό kootos και χαμηλες τιμές ξεριζώνουν τα αμπέλια

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Άρθρο (EL)

2011 (EL)
Υψηλό kootos και χαμηλες τιμές ξεριζώνουν τα αμπέλια

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟ Υψηλό kootos και χαμηλε8 τιμέ$ ξεριζώνουν τα αμπέλια Δραματικέ5 ώρε$ περνούν οι αμπελουργοί και οι σταφιδοπαραγωγοί Tns Kpmns, που Βλέπουν για ακόμα μια χρονιά tis τιμέ5 των προϊόντων tous να κατρακυλούν, την ώρα που αναζητούν εναγώνιοι μια θέση στα ράφια των ξένων αγορών προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ Των Γ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ -M. ΠΙΝΗ To σταφύλι και η σταφίδα της Κρήτης, το «χρυσάφι» του νησιού όπως χαρακτηριζόταν πριν από λίγα χρόνια, έχει μετατραπεί σε... άνθρακα, ενώ οι αγρότες εγκαταλείπουν μαζικά τις καλλιέργειες τους μη μπορώντας vu αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισοοταθμιστεί -για κέρδος ούτε λόγος- με τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Παραδοσιακά οταφιδοχώριατου Νομού Ηρακλείου εμφανίζουν εικόνα μαρασμού καθώς τεράστιες εκτάσεις με αμπέλια έχουν εκριζωθεί ή εγκαταλειφθεί από τους αγρότες. Τα αμπέλια όπου εξακολουθούν να παράγουν σταφύλι, σταφίδα ή κρασί, μένουν «ζωντανά» χάρη στον κόπο ηλικιωμένων πλέον αγροτών που δεν εγκαταλείπουν τα χωράφια των προγόνων τους, σε αντίθεση με τα παιδιά τους που επέλεξαν να ακολουθήσουν άλλους δρόμους, καθώς η αγροτική ζωή στην ύπαιθρο της Κρήτης οδηγεί σε αδιέξοδο. To τελειωτικό χτύπημα για τους παραγωγούς για τη φετινή χρονιά ήταν η «επιδρομή» του περονόσπορου που κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις με αμπέλια και βιολογικές καλλιέργειες, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην απόγνωση τους ήδη καταχρεωμένους "•SWf*' 'l.. Πολλά αμπέλια μένουν «ζωντανά» χάρη στον κόπο ηλικιωμένων αγροτών, καθώς η αγροτική ζωή στην ύπαιθρο της Κρήτης οδηγεί σε αδιέξοδο στις τράπεζες αγρότες, οι οποίοι υπολόγιζαν στα χρήματα από tu προϊόντα τους προκειμένου να καλύψουν τα χρέη τους και να προετοιμαστούν για την επόμενη περίοδο. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), Μανόλης Γαβαλάς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με θέμσ τις τιμές και τη διασφάλιση της ποιότητας των επιτραπέζιων σταφυλιών που θα εξαχθούν, χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική γισ το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών. Οκτώ μήνε$ απλήρωτοι Η ΕΑΣΗ και η ΚΣΟΣ (Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Σταφίδας) συζητούν το ενδεχόμενο να αγοράσουν τα επιτραπέζια σταφύλια, έναντι τιμών 0,50 και 0,55 ευρώ το κιλό, ενώ, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη τους, η τιμή των 0,40 ευρώ που έχουν δώσει οι εξαγωγείς είναι αδικαιολόγητα χαμηλή και δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία που έδωσαν, με δεδομένο ότι το κοστολόγιο είναι υψηλότερο στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Πάντως τα περιθώρια στενεύουν λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ενωσης, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ΕΑΣΗ παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους οκτώ μήνες. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, πριν να είναι αργά, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αγρότες αν δεν ληφθούν γρήγορα οι απαραίτητες αποφάσεις που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της αμπελουργίας, σε λίγα χρόνια δεν 0α υπάρχει προϊόν ούτε για να καλύψει τις ντόπιες ανάγκες, κάνοντας το σταφύλι και τη σταφίδα... συλλεκτικά είδη. Παράπονα εκφράζουν και οι αγρότες του Παγγαίου και της Κορινθίας, κυρίως οι οταφυλοπαραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών λόγω του προβλήματος της συμπίεσης των τιμών. Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, και κυρίως της Γερμανίας, πιέζουν για τιμές που δεν ξεπερνούν τα 35 λεπτά το κιλό, χαμηλότερες κατά 10 έως 14 λεπτά οε σχέση με πέρυσι. Οι αγρότες εκτιμούν το κόστος παραγωγής στα 30 λεπτά το κιλό. Από τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινούν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών οε Κορινθία και Κρήτη. Οι παραχθείσες ποσότητες σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό 10% στην Κορινθία και 30%40% στην Κρήτη. Προς το παρόν οι επικεφαλής των συσκευαστηρίων δεν κάνουν λόγο για τιμές παραγωγού, αφού η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στα παζάρια. Αυτό που προβληματίζει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις -κυρίως της Κρήτης- όμως είναι οι ραγδαίες αλλαγές που εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή αγορά την τελευταία πενταετία με την Ιταλία και την Ισπανία. Σύμφωνα με δηλώσεις εξαγωγέων, οι δύο αυτές χώρες έχουν δημιουργήσει κάθετες μονάδες συγκεντρώ. νοντας χιλιάδες στρέμματα αμπέλια, που παράγουν 8 νέες ποικιλίες άσπερμων, κυρίως έγχρωμων επιτραπέζιων σταφυλιών, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς μεταξύ των Δυτικοευρωπαίων καταναλωτών. Στην Κρήτη όμως ούτε τόσο μεγάλες ενιαίες εκμεταλλεύσεις υπάρχουν ούτε αυτές οι νέες ποικιλίες. I Υψηλό kootos και χαμηλε8 τιμέ$ ξεριζώνουν τα αμπέλια

ΑΡΘΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EL)
Agricultural University of Athens (EN)

2011-08-19T07:30:07Z
2011-08-19


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.