Μελέτη των φαινολικών συστατικών σε γίγαρτα σταφυλής των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese. Επίδραση του ξεφυλλίσματος στην σύνθεση και την περιεκτικότητα αυτών

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Μελέτη των φαινολικών συστατικών σε γίγαρτα σταφυλής των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese. Επίδραση του ξεφυλλίσματος στην σύνθεση και την περιεκτικότητα αυτών

Τίκος, Παναγιώτης

Κοτσερίδης, Γεώργιος

Μελετήθηκε η επίδραση του ξεφυλλίσματος στην συγκέντρωση των ολικών φαινολικών σε ράγες σταφυλής και στα μονομερή - διμερή φαινολικά σε γίγαρτα σταφυλής των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot και Sangiovese. Η διαδικασία του ξεφυλλίσματος έγινε στο στάδιο της καρπόδεσης και αφορούσε τρία διαφορετικά επίπεδα ξεφυλλίσματος. Στο πρώτο (έντονο) εξαιρέθηκαν τα φύλλα και οι μεσοκάρδιοι βλαστοί από την βάση έως τον τελευταίο βόστρυχα, στο δεύτερο (μέτριο επίπεδο) εξαιρέθηκαν τα φύλλα και οι μεσοκάρδιοι μέχρι τον πρώτο βόστρυχα και στο τρίτο (μάρτυρας) δεν έγινε καμία επέμβαση. Έγινε μέτρηση της απορρόφησης στα 280nm στο φασματοφωτόμετρο για τα ολικά φαινολικά και προσδιορίστηκαν με HPLC τα μονομερή και διμερή φαινολικά. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν διαφορετική συμπεριφορά για την κάθε ποικιλία. Επίσης ότι αυξάνεται η συγκέντρωση των φαινολικών με το ξεφύλλισμα στις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot και επιτυγχάνεται εκτενέστερος πολυμερισμός των φαινολικών των γιγάρτων, συμβάλλοντας στην πολυφαινολική ωρίμανση των ραγών των σταφυλιών. Η Sangiovese φαίνεται να μην επηρεάζεται από το ξεφύλλισμα.
The effect of leaf removal on the concentration of total phenolics in grape berries was investigated, as well as on the concentration of monomer and dimmer phenolics in grape seeds of Cabernet Sauvignon, Merlot and Sangiovese cultivars. The leaf removal took place at fruit set and concerned three levels of severity. In the most severe level, leaves and laterals from the base of the shoot to the upper grape were removed. In the intermediate level, leaves and laterals from the base of the shoot to the first grape were removed. In the third level, no leaf removal took place. The concentration of total phenolics was determined by measuring the absorbance at 280nm in a spectrophotometer. Monomer and dimmer phenolics were determined by HPLC. The results presented different behavior for each cultivars. Leaf removal increased the concentration of phenolics in cultivars Cabernet Sauvignon and Merlot. In these cultivars, the polymerization of the seeds phenolics was greater, contributing on better ripening of the grape berries. Cultivar Sangiovese was not affected by leaf removal.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή

Μεταπτυχιακή εργασία

Φαινόλες
Grapes -- Analysis
Ποικιλίες σταφυλιών
Φαινολικά συστατικά
Grapes -- Varieties
Phenols
Σταφύλια


Ελληνική γλώσσα

2011-02-15





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.