Ελληνικές επενδύσεις που φέρνουν διακρίσεις

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Άρθρο (EL)

2012 (EL)

Ελληνικές επενδύσεις που φέρνουν διακρίσεις

ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ - ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΉΚΟΤΗΤΑ Ero πλαίσιο tns ΛΕΘ το υπουργείο Αγροτική^ Ανάπτυξ παρουσιάζει 14 επιχειρηματ, οι οποίοι εν μέσω Kpions κατέγραψαν σημανπκέ5 npooT^s, και στέλνει ιο μήνυμα npos tous αγρόΐΉ τα tous μιμηθούν Ελληνικές επενδύσεις που φέρνουν διακρίσεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ Γνωρίζετε ότι στην 1o βρίσκεται ένα από τα mo πολυβραβευμένα στην Ευρώπη μικρά δημοτικο τυροκομεία; Οτι στην Ημαθία δημιουργήθηκε ο πρώτος βιολογικός κρανεώνας παγκοσμίως; Οτι το ροδέλαιο που παράγεται στην Κοζάνη είναι εφάμιλλο εκείνου της Βουλγαρίας που θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως και ότι n πρώτη εταιρεία στον κόσμο που τοποθέτησε κομπόοτες σε πλαστικές διαφανείς συσκευασίες είναι ελληνική; Πρωτιές διεθνώς καταγράφει εν μέσω κρίσης n ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα, με πρωταγωνιστές συχνά άγνωστες στο ευρύ κοινό εταιρείες και συνεταιρισμούς. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τους συνολικά 14 επιχειρηματίες και συνεταιρισμούς, νέους και παλιούς, που επέλεξε να αναδείξει στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. To σκεπτικό της επιλογής ήταν ότι πολλοί από τους προαναφερόμενους ενισχύθηκαν στο παρελθόν από προγράμματα του υπουργείου και όπως δείχνει το αποτέλεσμα, τα κεφάλαια έπιασαν τόπο. Η ημερίδα ονομάζεται «Εητ-Γη-ρήστε» και το μήνυμα του υπουργού προς τον αγροτικό κόσμο είναι σαφές: «Μιμηθείτε το παράδειγμάτους». ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ) Εκαναν ra σαλιγκάρια... μόδα Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ και n Μαρία Βλάχου είναι οι αδελφές και επιχειρηματίες που έφεραν τη μόδα των σαλιγκαριών το 2007 στη χώρα μας μέσω της εταιρείας Fereikos - Helix που ασχολείται με τη δημιουργία ανοτχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου. Επειτα από χρόνια σπουδών στο εξωτερικό αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτούν την ιδιόκτητη γη στην Κόρινθο. Αρχισαν χωρίς κεφάλαιο ή επιδότηση, με ένα δάνειο 15.000 ευρω, και κατάφεραν μέσα σε πέντε χρόνια να στήσουν μια καινοτόμα, κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση. To 2009 βραβεύτηκαν με το Χρυσό Σαλιγκάρι ως καλύτερη εταιρεία στον κόσμο από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία (μαζί του έχουν υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικής αντιπροσωπείας για όλη την Ελλάδα). Εξάγουν σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ το 2011 έλαβαν το Διεθνές Βραβείο Σαλινκαροτροφίας για το συνολικό έργο τους. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΥΛΙΑΣ (ΗΜΑΘΙΑ) 0ι np(0ies βιολογικ Kpavies ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ το πρώτο φυτώριο βιολογικής κρανιάς διεθνώς και έχει κατοχυρώσει πανευρωπαϊκά δύο από τις ποικιλίες του. Πρόκειται για την εταιρεία Alorea του Κωνσταντίνου Ντούλια στην Κυψέλη Ημαθίας που ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε έχει διαθέσει χιλιάδες φυτά σε αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Στο φυτώριο του, έκτασης 16 στρεμμάτων, καλλιεργεί δικές του βελτιωμένες ποικιλίες κρανιάς, παράγοντας ένα εκχύλισμα που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη φαρμακευτική, καθώς και μια σειρά προϊόντων, όπως κομπόστα, ποτό από κράνα, μαρμελάδα και γλυκό. Η κρανιά είναι αυτοφυής θάμνος, οι καρποί του οποίου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί να αποφέρει εισόδημα ακόμη και 1.000 ευρω ανά στρέμμα. «Δεν αντέγραψα κάποια καλλιέργεια, αντίθετα ύστερα από έρευνα για τον πολλαπλασιασμό της άγριας κρανιάς πέτυχα τη δημιουργία δύο δικών μου ποικιλιών, τις οποίες κατοχύρωσα και επιστημονικά» λέει στα «ΝΕΑ». ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΟΣ) AieGvns πορεία για to σκοιϋρι &ΕΡΔΙΣΕ το χρυσό βραβείο στο πρώτο φεστιβάλ ελληνικού τυριού - αλλαντικού το 2008 και το 2010 απέσπασε το πανευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία Βελτίωση επιχειρηματικού ττεριβάλλοντος. To δημοτικό τυροκομείο Ιου έγινε γνωστό για τα τυριά που παρασκευάζουν οι Π. Βλάχος, Κ. Κώνστας και A. Ζανής, όπως το σκοτύρι, το ξινό, n μυζήθρα και n γραβιέρα που πωλούνται και σε αθηναϊκά ντελικατέσεν. Η ποιότητά τους έχει αναγνωριστεί από τη Slow Food (Ενωση για το δικαίωμα στη γευστική απόλαυση, με πάνω από 260.000 μέλη διεθνώς), όπως λέει ο δήμαρχος της Ιου Μιχάλης Πετρόπουλος. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (APIVITA) Τα επιτυχημένα φυσικά καλλυντικά ΕΞΑΓΕΙ με επιτυχία τα φυσικά καλλυντικά που παράγει σε πολυκαταστήματα της Αγγλίας (Harrods), της Ισπανίας (El Corte Ingles), της Γαλλίας (Parfumerie Generale) κ.α. Σύμφωνα με το περιοδικό «Global Cosmetic Industry», ένα από τα 20 πρόσωπα διεθνώς που πρέπει να γνωρίζει κάποιος στη βιομηχανία καλλυντικών είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Apivita N. Κουτσιανάς. To ίδιο περιοδικό κατατάσσει την Apivita ανάμεσα σης 13 πρωτοπόρες εταιρείες φυσικών καλλυντικών διεθνώς, όπως λέει ο Αναγνώστης Τσουκαλάς, διευθυντής Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων της εταιρείας. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΕΛΕΣ (ΝΗΡΕΥΣ) Μεγαλυΐερο5 napavovos roinoupas Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Νηρεΰςτου επιχειρηματία Αριστείδη Μπελέ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακιού διεθνώς. Μια άλλη όμως διάκριση για την Νηρεύς είναι ότι έχει καταταγεί μεταξύ των δέκα κορυφαίων εταιρειών παρασκευής τροφίμων στον τομέα των επενδυτικών σχέσεων, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα Extel. Επίσης n διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων του ομίλου M. Κωτσοβού κατέλαβε τη 2η θέση μεταξύ των ελλήνων διευθυντών επενδυτικών σχέσεων και τη 10η μεταξύ των ευρωπαίων διευθυντών επενδυτικών σχέσεων του κλάδου παρασκευής τροφίμων. Ελληνικές επενδύσεις που φέρνουν διακρίσεις Ελληνικές επενδύσεις που φέρνουν διακρίσεις ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΑΝΤΗΣ (ΚΟΖΑΝΗ) Innopaes και γκότζι μπέρι ΔΩΔΕΚΑ καλλιεργητές της Κοζάνης συνέστησαν τον Συνεταιρισμό Πολυδύναμων φυτών, με στόχο να στραφούν σε εναλλακτικά είδη. Αρχισαν με το ιηποφαές, θάμνο με πορτοκαλί καρπούς που έχουν πλούσιες και θεραπευτικές ιδιότητες, και στράφηκαν επίσης στην πειραματική καλλιέργεια γκότζι μπέρι (Goji Berry), φυτό που ευδοκιμεί στη Νοτιοανατολική Ασία, γνωστό ως το «μούρο της ευτυχίας» με αντιοξειδιωτικές ιδιότητες. Οι καρποί του όπως λέει ο Χρήστος Τράντης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δ. Μακεδονίας που λειτουργεί σε ρόλο συμβούλου, πωλούνται αποξηραμένοι, ενώ από αυτούς παρασκευάζονται διάφοροι χυμοί. ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) Εξαιρετικά noioTmas ροδέλαιο ΠΡΟΪΟΝΤΑ του συνεταιρισμού αρωματικών φυτών Βοΐου Κοζάνης με βάση το τριαντάφυλλο, όπως ροδέλαιο, ροδόνερο, καθώς και το ομώνυμο γλυκό του κουταλιού, έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση διεθνώς. Τέτοια είναι n περίπτωση της Γαλλίας, όπου το ροδέλαιο χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών. Στην Κοζάνη οι πρώτες καλλιέργειες έγιναν το 2005 και n πρώτη απόσταξη το 2009, με την ποιότητα του ροδέλαιου να χαρακτηρίζεται ως εφάμιλλη της Βουλγαρίας, του νούμερο ένα παίκτη διεθνώς. Ετσι n τιμή του φτάνει μέχρι και τα 5.000 ευρω το κιλό, όπως λέει ο γραμματέας του συνεταιρισμού Κώστας Ρήγας. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ «Γίνε αγρότης» xoopis μεσάζοντε$ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ εφαρμογή gineagroris του επιχειρηματία Δημήτρη Κουτσολιούτσου φιλοδοξεί να φέρει κοντά καταναλωτές και παραγωγούς. Με ποιο τρόπο; Ο χρήστης μέσω του www.gineagrotis.gr επιλέγει την «έκτασή του» και τα βιολογικά λαχανικά που θέλει μέσα από μια λίστα, n οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες των διαθέσιμων κτημάτων καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και τους ιδιοκτήτες τους. Ο αγρότης τα καλλιεργεί και του τα στέλνει ανά εβδομάδα στο σπίτι του για έναν χρόνο. Αποφεύγονται έτσι οι μεσάζοντες και πέφτουν οι ■ τιμές. Κάτι παρόμοιο με το κίνημα της πατάτας. ΠΑΥΛΟΣ ΣΚΕΝΤΕΡΙΔΗΣ (ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ) Ano τα πρώτα εντομοτροφεία ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ της εταιρείας του Παύλου Σκεντερίδη ΒιοInsecta στη Χαλκιδική εκτρέφονται ωφέλιμα έντομα, όπως ονομάζονται, τα οποία χρησιμοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες αντί των φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για ένα απθ τα ελάχιστα εντομοτροφεία στην Ελλάδα, (τα περισσότερα ωφέλιμα έντομα εισάγονται από το εξωτερικό που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος). Τα έντομα- «πολεμιστές» όπως λέγονται διαθέτουν διάφορες τεχνικές για να εξουδετερώνουν τα βλαβερά για τα φυτά έντομα. Η εταιρεία είναι επίσης n μοναδική στον κόσμο που αναπτύσσει το πιο αποτελεσματικό ωφέλιμο έντομο για τα αμπέλια. ΣΤΕΑΙΟΣ ΘΕΟΔΟΥΛΙΔΗΣ (ΗΜΑΘΙΑ) Κομηόστα σε νέα συσκευασία Η ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ Venus Growers, με δύο εργοστάσια στην Ημαθία, είναι n πρώτη παγκοσμίως που συσκεύασε μεταποιημένα φρούτα (κομπόστες από ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, βερίκοκα κ.ά.) σε καινοτόμες διαφανείς συσκευασίες με επανακλειόμενο καπάκι. Εχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως σε χώρες όπως n Ρωσία, n Ουκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ κατέχει την πρωτιά στον κλάδο της μεταποίησης σε ό,τι αφορά τους κωδικούς προϊόντων. Κατέχει πάνω από 300 κωδικούς, όταν n δεύτερη εταιρεία διαθέτει περί τους 35 κωδικούς, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλός της Στέλιος Θεοδουλίδης. ΠΑΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Συνδυάζει εκπαίδευση με ποιότητα ΠΑΡΟΤΙ ακριβότερα από εκείνα του ανταγωνισμού, τα γαλακτοκομικά της προϊόντα είναι πολύ δημοφιλή. Στην εκατόχρονη λειτουργία της (ιδρύθηκε το 1904) n Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη έχει εκπαιδεύσει γενιές αγροτών ενώ το γάλα και τα αυγά της έχουν φανατικούς αγοραστές. Αυτό όμως που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως πρόκειται για προϊόντα εκπαιδευτικής παραγωγής, της πρακτικής εξάσκησης δηλαδή των μαθητών της Σχολής, όπως λέει ο πρόεδρός της Πάνος Κανέλλης. Ιδρυτής της ήταν ένας αμερικανός ιεραπόστολος, ο δρ John Henry House. ■m ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑ) Αυξάνει την παραγωγή στα μελίσσια ΕΦΗΥΡΕ ένα πρωτοποριακό καπάκι για μελίσσια, το οποίο ανοιγοκλείνει και δίνει τη δυνατότητα στον μελισσοκόμο να κάνει όλες τις εργασίες στο εσωτερικό της κυψέλης χωρίς να ενοχλεί τις μέλισσες, δίχως κάπνισμα, εύκολα και γρήγορα. Επιτυγχάνεται έτσι γρήγορη διάγνωση ασθενειών, μείωση της χρήσης φαρμάκων, ταχεία ανάπτυξη του πληθυσμού των μελισσών και αύξηση της παραγωγής 30%-50%. Πρόκειται για την πατέντα του Γιάννη Κατσαμπή και της εταιρείας του Beenectar (ήδη πωλείται στο εξωτερικό), με την οποία ο μελισσοκόμος μπορ# να ταΐζει και να ελέγχει τις μέλισσες χωρίς να αφαιρεί το καπάκι. ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΛΙΑΜΠΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) To ροδάκινο κατακτά τη Ρωσία TO ΡΟΔΑΚΙΝΟ είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, ειδικά στην αγορά της Ρωσίας. Ενας από τους πιο δραστήριους συνεταιρισμούς στον τομέα αυτόν είναι ο Βελβεντός Κοζάνης. Επικεφαλής του είναι ένας νέος άνθρωπος, ο 39χρονος Νίκος Κουτλιάμπας, ο οποίος ανέλαβε τον συνεταιρισμό το 2003 και άλλαξε ριζικά τη μέχρι τότε άποψη των παραγωγών για τις εξαγωγές, όπως αποδεικνύει ο διπλασιασμός των παραγγελιών τα τελευταία χρόνια από την ανερχόμενη ρωσική αγορά. Πέρυσι ο συνεταιρισμός παρήγαγε 12.0 00 τόνους, εκ των οποίων οι 4.000 εξήχθησαν στη Ρωσία. ΑΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ To πρώτο κλιματικά ουδέτρο λάδι ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ της Gaea του επιχειρηματία Apn Κεφαλογιάννη* είναι γνωστά πλέον στους καταναλωτές, καθώς φιγουράρουν εδώ και χρόνια στα ράφια των σουπερμάρκετ, ενώ οι εξαγωγές της αγγίζουν το 82% της ετήσιας παραγωγής της. Εκείνο noj£ πολλοί δεν γνωρίζουν είναι οι διακρίσεις της στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τα προϊόντα της έχουν πιστοποιηθεί ως τα πρώτα κλιματικά ουδέτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως. Εχει τιμηθεί με τη διάκριση Green Leader - Μειώσεις Εκπομπών Ρύπων, επειδή κατέγραψε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε μέρος της παραγωγικής της διαδικασία^

ΑΡΘΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ


2012-09-10
2012-09-10T07:30:11Z


ΤΑ ΝΕΑ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.