Αμπελογραφική Μελέτη Ποικιλιών Οινοποιΐας (Vitis vinifera L.)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Αμπελογραφική Μελέτη Ποικιλιών Οινοποιΐας (Vitis vinifera L.)

Ζαχάκη, Σοφία

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας
Σταυρακάκης , Εμμανουήλ

Πτυχιακή μελέτη που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας
Η Αμπελογραφία, κλάδος της Αμπελολογίας, έχει σήμερα σαν γενικό αντικείμενο την μελέτη των ειδών και ποικιλιών της αμπέλου. Αρχικά, αντικείμενο του κλάδου αυτού ήταν η περιγραφή των χαρακτήρων των οργάνων διαφόρων ειδών και ποικιλιών αμπέλου και κυρίως των καλλιεργούμενων ή των δυνάμενων να έχουν ενδιαφέρον για την Αμπελουργία, με αντικειμενικό σκοπό τον προσδιορισμό του είδους ή της ποικιλίας. Κατά μία νεώτερη επιστημονική άποψη, η Αμπελογραφία περιλαμβάνει πρόσθετα αντικείμενα: την έρευνα των παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την παραλλακτικότητα των μορφολογικών χαρακτήρων και ιδιοτήτων των ειδών και των καλλιεργούμενων ποικιλιών, όπως είναι οι συνθήκες περιβάλλοντος και η καλλιεργητική τεχνική και την οικονομική αξιολόγηση αυτών για σκοπούς αμπελοκομικούς. Σύμφωνα με την νεώτερη αυτή επιστημονική άποψη, το περιεχόμενο της Αμπελογραφίας εκτείνεται και σε τομείς βιολογικούς, φυτογεωγραφικούς και τεχνολογικούς. Η συστηματοποίηση των αμπελογραφικών μελετών χρονολογείται από την εκδήλωση της μεγάλης αμπελουργικής κρίσης που εμφανίστηκε στην Γαλλία, μετά την εμφάνιση του Ωϊδίου, της Φυλλοξήρας, του Περονοσπόρου και του Βοτρύτη. Η δημιουργηθείσα κρίση επέβαλε την αναζήτηση και τη λεπτομερή περιγραφή ειδών και ποικιλιών ανθεκτικών στα παραπάνω παθογόνα και παράσιτα. Στην αμπελουργική πράξη είναι απαραίτητη η γνώση των ποικιλιών αμπέλου και γι’ αυτό τον λόγο πάρα πολλοί αμπελογράφοι και συστηματικοί ασχολήθηκαν με τον προσδιορισμό και την ταξινόμησή τους. Από το 1777 που ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες ταξινόμησης , από τον Helbling (Molon, 1906), μέχρι και σήμερα έχουν αναφερθεί και προταθεί περισσότερα από εκατό συστήματα αμπελογραφικής περιγραφής και ταξινόμησης. Η Αμπελογραφική μεθοδολογία για την επίτευξη του σκοπού της, χρησιμοποιεί 3 τρόπους, την Αμπελογραφική Περιγραφή, την Συγκριτική Αμπελογραφία και την Πειραματική Αμπελογραφία ( Νταβίδης, 1982). Η Αμπελογραφική Περιγραφή αποβλέπει στην ταξινόμηση των ποικιλιών βάση ορισμένων μορφολογικών χαρακτήρων και έχει σαν τελικό σκοπό τον προσδιορισμό αυτών. Η Συγκριτική Αμπελογραφία ασχολείται με το πρόβλημα των συνωνύμων των διαφόρων καλλιεργούμενων ποικιλιών, σε διάφορες περιοχές και χώρες και την κλωνική σύνθεση του πληθυσμού των ποικιλιών, εφαρμόζοντας την συγκριτική έρευνα, ενώ η Πειραματική Αμπελογραφία ασχολείται με την διερεύνηση προβλημάτων σχετικών με την προέλευση των ποικιλιών, χρησιμοποιώντας γενετικά, φυτογεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα.

Thesis

Ποικιλίες
Αμπέλια


Ελληνική γλώσσα

2005
2012-11-26T11:29:29Z





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.