To διεθνές δίκαιο δίνει όπλα για παύση πληρωμών»

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Άρθρο (EL)

2011 (EL)

To διεθνές δίκαιο δίνει όπλα για παύση πληρωμών»

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΠΘ «To διεθνέ* δίκαιο δίνει όπλα για παύση πληρωμών» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ αύση πληρωμών του δημόσιου I I χρέους, με τα «εργαλεία» του διεθνούς δίκαιου, συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, έξοδο από την ONE, έως και από την... E.E., προτείνουν Ελληνες επιστήμονες, στον αντίποδα του «αποτυχημένου Μνημονίου», όπως χαρακτηριστικά είπαν σε ημερίδα του ΑΠΘ. «To Μνημόνιο απέτυχε», υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών πανεπιστημίου της Κύπρου, δημοσιογράφος:Λεωνίδας Βατικιώτης: «Δύο πράγματα πέτυχε μόνο. Πρώτον: τη μείωση του εργατικού κόστους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΠροΒόπουλου (ο' ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 14% οι μισθοί). Δεύτερον: να διασώσει τις ξένες τράπεζες (από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Βά¬ σει των οποίων το χρόνο που πέραοε οι γαλλογερμανικές τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα)». Και συνεχίζει: «Η εναλλακτική λύση στη χρεοκοπία είναι n παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους και n διαγραφή του, με την επίκληση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα τη δεκαετία του '30 και το 2002 στην Αργεντινή. Οταν έχουμε νεκρούς από το κρύο, σφράγισμα 1.056 σχολείων και κλείοιμο νοσοκομείων και πανεπιστημιακών τμημάτων, το διεθνές δίκαιο προσφέρει τα εργαλεία για να γίνει παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Απομένει n πολιτική βούληση», υποστηρίζει. ■ «Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν είχαν κοινό χαρακτηριστικό τους την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ξένες», αναφέρει στην ομιλία του ο καθηγητής του Πανεπι¬ στημίου Μακεδονίας, Λευτέρης Τσόυλφίδης, ο οποίος επικεντρώθηκε στις πτωχεύσεις του ελληνικού κράτους το 1893 και το 1932. Γιά τη σημερινή κατάσταση ο κΤσουλφίδης υποστήριξε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι συγκρουόμενες και θα οξύνουν την κρίση. • «Η μία στοχεύει στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και εκπορεύεται από την EKT. • Η άλλη επικεντρώνεται στη διάσωση της πραγματικής οικονομίας και εκπορεύεται κυρίως από τη Γερμανία». ■ Στη «γραμμή» Στίγκλιτς και στο έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει μέσα στο οικονομικό σύστημα, αναφέρθηκε n καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελευθερία ΚαρνάΒου, ενώ αποδέσμευση της Ελλάδας από την ONE και την E.E., ζήτησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταύρος Μαυρουδέας. To διεθνέ* δίκαιο δίνει όπλα για παύση πληρωμών»

ΑΡΘΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ


2011-05-12T07:48:05Z
2011-05-11


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.