Μελέτη της επίδρασης του υποστρώματος καλλιέργειας του εδώδιμου μύκητα Agrocybe aegerita στην αντιοξειδωτική ικανότητα και το ολικό φαινολικό περιεχόμενο των καρποσωμάτων του

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Μελέτη της επίδρασης του υποστρώματος καλλιέργειας του εδώδιμου μύκητα Agrocybe aegerita στην αντιοξειδωτική ικανότητα και το ολικό φαινολικό περιεχόμενο των καρποσωμάτων του

Ρόντου, Μαρία

Παπανικολάου, Σεραφείμ

In this survey we examined the effect of the substrate and the strain in relation to five parameters; firstly, in relation to the completion time of the expansion, secondly in relation to the speed of the micellar growth (the germinal phase of the fungus), thirdly in relation to the completion time of the incubation, fourthly in relation to the precocious growth and the weight of the fruiting body, and lastly, in relation to the biological efficiency (BA %), (generative phase of the fungus). For that reason, straw and bean substrates and Agrocybe aegerita AMRL 101,103 and 104 strains were subjected to the above measurements. Besides, the effect of the substrate, the strain and the wave were examined in relation to the overall phenolics and the antioxidant capacities. The overall phenolics were measured under the Folin-Ciocalteu method and the antioxidant capacities were measured under the DPPH and FRAP methods respectively. Besides, the results were compared to the relevant bibliography. The results concerning the germinal phase of the fungus displayed similar measurements for the different substrates and strains. Furthermore, the present measurements of the linear growth were similar to the speed of the Agrocybe aegerita growth which was exhibited in previous laboratory tests. The direct concern of these laboratory tests were the straw substrate ( Philippousis et al.,2001). As regards the growing phase of the fungus, our survey displayed that the strains 103 and 104 in both the straw and the bean had a faster incubation without significant dissimilarities between them. As regards the precocity parameter, we had different results between the straw and the bean. Specifically, the bean had an earlier fruit-bearing in relation to the strain. To explain in more details, the strains 103 and 104 of the bean showed great capability. However, the strain 103 had a more drastic impact than the strain 104. In contrast, the strain 101 of the straw was incapable of fruit-bearing, while the strain 103 had fewer fruiting bodies and also both the strains 103 and 104 had a lower weight. The BA % of the bean was significantly higher than the BA% of the straw regarding the strains 103 and 104. In addition, the measurements of the overall phenolics were obviously affected by the growth substrate. Specifically, the bean showed higher measurements than the straw , the wave of the fungi of the strain 104 which had an increase from the wave A to wave B, and the strain. In relation to the strain, there was a difference, on the one part, in fungi which were grown in a bean with an increase from strain 103 to strain 104 and on the other part, in fungi of the wave A with an increase from strain 103 to strain 104. The measurements of the antioxidant efficiency DPPH were affected by the substrate. More specifically, the bean had higher measurements than the straw , the wave of the fungi of the strain 104 , which showed an increase from the wave A to wave B, and the strain of fungi in wave A, which in turn had a decrease from the strain 103 to strain 104. As regards the measurements of the antioxidant efficiency FRAP, the survey displayed that they were similarly affected by the substrate. The bean had higher measurements than the straw, the wave of fungi of the strain 104, which showed an increase from wave A to wave B, and the strain of fungi of wave A, which had a decrease from the strain 103 to the strain 104. It is worth mentioning that in the bibliography we used there is no relevant survey in relation to the effect of the wave, the substrate and the strain on the overall phenolics and the antioxidant efficiency of the fungi. In this survey, the overall phenolic content was lower than the overall phenolic content measured by S.-J Huang et al., ( 2016) and K. M. Lo, P. C. K. Cheung ( 2005).
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή
Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε η επίδραση του υποστρώματος και του στελέχους στο χρόνο ολοκλήρωσης αποικισμού, στην ταχύτητα της μυκκηλιακής αύξησης (βλαστική φάση του μύκητα), στο χρόνο ολοκλήρωσης της επώασης, στην πρωιμότητα παραγωγής καρποσωμάτων, στο συνολικό βάρος των καρποσωμάτων και στη βιολογική αποδοτικότητα (ΒΑ %), (παραγωγική φάση του μύκητα). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα υποστρώματα άχυρο και φασόλι και τα στελέχη Agrocybe aegerita AMRL 101, 103 και 104 για τις αντίστοιχες μετρήσεις. Παράλληλα, εξετάστηκε η επίδραση του υποστρώματος, του στελέχους και του κύματος καρποφορίας στα ολικά φαινολικά που μετρήθηκαν με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu και στις αντιοξειδωτικές ικανότητες που μετρήθηκαν με τις μεθόδους DPPH και FRAP αντίστοιχα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τη βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα που αφορούσαν τη βλαστική φάση του μύκητα έδειξαν παρόμοιες τιμές για τα διαφορετικά υποστρώματα και στελέχη. Οι παρούσες τιμές της γραμμικής αύξησης ήταν παραπλήσιες με την ταχύτητα αύξησης που καταγράφηκε για τον Agrocybe aegerita σε παλαιότερα πειράματα στο υπόστρωμα του αχύρου (Philippousis et al., 2001). Όσον αφορά την παραγωγική φάση του μύκητα, γρηγορότερη επώαση είχαν τα στελέχη 103 και 104 τόσο στο άχυρο όσο και στο φασόλι, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ του αχύρου και του φασολιού. Σε ό, τι αφορά την πρωιμότητα, στο φασόλι εμφανίστηκαν οι πρώτες καρποφορίες λίγο νωρίτερα απ'ότι στο άχυρο, με τα στελέχη 103 και 104 να δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα και το στέλεχος 103 να είναι λίγο γρηγορότερο από το 104. Στο άχυρο, υπήρχε αδυναμία καρποφορίας του στελέχους 101 και μικρότερος αριθμός καρποσωμάτων του στελέχους 103, όπως επίσης και μικρότερο μέσο βάρος των 103 και 104. Η ΒΑ% στο φασόλι ήταν σημαντικά υψηλότερη από αυτήν στο άχυρο για τα στελέχη 103 και 104. Οι τιμές των ολικών φαινολικών (Folin), φάνηκε ότι επηρεάζονται από το υπόστρωμα ανάπτυξης, με το φασόλι να δίνει υψηλότερες τιμές από το άχυρο, από το κύμα καρποφορίας σε μανιτάρια του στελέχους 104, με αύξηση από το κύμα Α στο κύμα Β, και από το στέλεχος, αφενός σε μανιτάρια που αναπτύχθηκαν σε φασόλι, με αύξηση από το στέλεχος 103 στο 104, αφετέρου σε μανιτάρια του κύματος Α, με αύξηση από το στέλεχος 103 στο 104. Οι τιμές της αντιοξειδωτικής ικανότητας DPPH, φάνηκε ότι επηρεάζονται από το υπόστρωμα, με το φασόλι να δίνει υψηλότερες τιμές από το άχυρο, από το κύμα καρποφορίας σε μανιτάρια του στελέχους 104, με αύξηση από το κύμα Α στο κύμα Β, και από το στέλεχος σε μανιτάρια του κύματος Α, με μείωση από το στέλεχος 103 στο 104. Οι τιμές της αντιοξειδωτικής ικανότητας FRAP, φάνηκε ότι επιρεάζονται από το υπόστρωμα, με το φασόλι να δίνει υψηλότερες τιμές από το άχυρο, από το κύμα καρποφορίας σε μανιτάρια του στελέχους 104, με αύξηση από το κύμα Α στο κύμα Β, και από το στέλεχος σε μανιτάρια του κύματος Α, με μείωση από το στέλεχος 103 στο 104. Δε βρέθηκε στη βιβλιογραφία μελέτη της επίδρασης του κύματος, του υποστρώματος και του στελέχους στα ολικά φαινολικά και στην αντιοξειδωτική ικανότητα μανιταριών. Στην παρούσα μελέτη, το ολικό φαινολικό περιεχόμενο υπολογίστηκε χαμηλό σε σχέση με αυτό που μέτρησαν οι S.-J Huang et al., (2016) και οι K. M. Lo ,P.C.K. Cheung (2005).

Μεταπτυχιακή εργασία

Μυκκηλιακή αύξηση
Καρποσώματα
Αντιοξειδωτική ικανότητα
lc
Εδώδιμος μύκητας
Ολικά φαινολικά
Agrocybe aegerita
Μέθοδος Folin- Ciocalteu
Παραγωγικότητα


Ελληνική γλώσσα

2017
2017-11-02
2017-11-02T10:35:24Z





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.