Αξιολόγηση της επίδρασης των αιθερίων ελαίων στην αντιμετώπιση φυτοπαθογόνων μυκήτων και βακτηρίων σε συνθήκες θερμοκηπίου

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Αξιολόγηση της επίδρασης των αιθερίων ελαίων στην αντιμετώπιση φυτοπαθογόνων μυκήτων και βακτηρίων σε συνθήκες θερμοκηπίου

Κουμερτά, Αικατερίνη

Αντωνίου, Πολύμνια

Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή δράση των αιθερίων ελαίων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών εναντίον φυτοπαθογόνου μύκητα και βακτηρίων. Αξιολογήθηκαν τα αιθέρια έλαια των φυτών Origanum vulgare subsp. hirtum, Coridothymus capitatus, Origanum majorana και Satureja thymbra ως προς την παρεμποδιστική τους δράση στην ανάπτυξη, in vitro, του μύκητα Verticillium dahliae και των βακτηρίων Pseudomonas syringae pv. tomato και Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Όλα τα αιθέρια έλαια παρεμπόδισαν πλήρως την ανάπτυξη και του μύκητα και των βακτηρίων με τις μικρότερες συγκεντρώσεις να παρατηρούνται από τα έλαια των φυτών Origanum vulgare subsp. hirtum και Coridothymus capitatus. Επίσης, παρουσιάστηκε ευαισθησία στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών από τα ίδια έλαια, όπως παρουσιάζεται και από τις συγκεντρώσεις EC50. Ακολούθως έγινε αξιολόγηση in vivo της επίδρασης των πλέον αποτελεσματικών αιθερίων ελαίων των φυτών Origanum vulgare subsp. hirtum και Coridothymus capitatus/Τhymus vulgaris στην αντιμετώπιση των ασθενειών της βακτηριακής στιγμάτωσης της τομάτας, της αδρομύκωσης-βερτισιλλίωσης της μελιτζάνας και του βακτηριακού έλκους της τομάτας, που προκαλούνται από το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. tomato, τον μύκητα Verticillium dahliae και το βακτήριο Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis αντίστοιχα και στην εξέλιξη της ανάπτυξης των φυτών. Παρουσιάστηκε μείωση των συμπτωμάτων, έως μηδενική ανάπτυξή τους, με την αύξηση των δόσεων και των συγκεντρώσεων των αιθερίων ελαίων. Ταυτοποιήθηκε η παρουσία του μύκητα και των βακτηρίων στα φυτά καθώς επίσης ταυτοποιήθηκε με επιτυχία μοριακά η παρουσία του βακτηρίου Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis με την μέθοδο PCR στα φύλλα και το στέλεχος φυταρίων τομάτας στις 15 και 26 ημέρες μετά την μόλυνση με το βακτήριο. Επίσης διερευνήθηκε η επαγωγή της άμυνας των φυτών από την εφαρμογή του αιθερίου ελαίου του φυτού Thymus vulgaris στις συγκεντρώσεις 1000ppm, 2000ppm και 3000ppm σε φυτάρια τομάτας με την μέθοδο Real Time PCR, όπου παρουσιάστηκε υπερέκφραση του γονιδίου Pin2 στις 12 ώρες σε όλες τις συγκεντρώσεις και του γονιδίου PR-1a στις 12 ώρες στα 1000ppm και 3000ppm και στις 24 ώρες σε όλες τις συγκεντρώσεις.
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή
In the present study was investigated the antimicrobial activity of the essential oils of aromatic and medicinal plants against phytopathogenic fungi and bacteria. There were evaluated the essential oils of Origanum vulgare subsp. hirtum, Coridothymus capitatus, Origanum majorana and Satureja thymbra as for their inhibitory effect in the growth in vitro of Verticillium dahliae and Pseudomonas syringae pv. tomato and Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. All essential oils completely inhibited the growth of the fungus and the bacteria with the lowest concentrations observed by Origanum vulgare subsp. hirtum and Coridothymus capitatus. Also, sensitivity was observed by the growth of microorganisms from the same oils to EC50 concentrations. It was also analyzed the in vivo effect of the most effective essential oils of Origanum vulgare subsp. hirtum and Coridothymus capitatus / Thymus vulgaris in controlling tomato bacterial speck, verticillium wilt of the eggplant and bacterial canker of tomato caused by the bacterium Pseudomonas syringae pv. tomato, the fungus Verticillium dahliae and the bacterium Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis respectively and in the progress of plant growth. There was a reduction in symptoms until no growth by increasing the doses and concentrations of essential oils. The presence of fungus and bacteria in plants was identified as well as the presence of the bacterium Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis by the PCR method on the leaves and stem of the tomato seedlings at 15 and 26 days after infection with the bacterium. There was also investigated the induction of plant defense by applying the essential oil of Thymus vulgaris at the consentrations of 1000ppm, 2000ppm, and 3000ppm to tomato seedlings by the Real Time PCR method, where the overexpression of the Pin2 gene was observed at 12 hours at all concentrations and PR-1a gene at 12 hours at 1000ppm and 3000ppm and at 24 hours at all concentrations.

Μεταπτυχιακή εργασία

Verticillium dahliae
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis
Aιθέρια έλαια
lc
Θυμάρι
Ρίγανη
Pseudomonas syringae pv. tomato
Origanum
Thymus


Ελληνική γλώσσα

2017
2018-09-01T01:00:04Z
2018-01-25T10:06:29Z
2018-01-25





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.