Η νόσος του κορονοϊού και οι μεταναστευτικές ‘ροές’ ως εθνικές απειλές -ένας χρόνος μετά

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

Η νόσος του κορονοϊού και οι μεταναστευτικές ‘ροές’ ως εθνικές απειλές -ένας χρόνος μετά (EL)
Η νόσος του κορονοϊού και οι μεταναστευτικές ‘ροές’ ως εθνικές απειλές -ένας χρόνος μετά (EN)

Αρχάκης, Αργύρης

Στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και η νόσος του κορονοϊού παρουσιάζουν παραλληλίες στην αντιμετώπισή τους. Εκλαμβάνονται ως εθνικές απειλές για τις οποίες προκρίνεται η ίδια λύση: ο αποκλεισμός. Η πραγμάτευσή μας, με κύριο οδηγό τη σχέση γλώσσας και κοινωνίας, εξετάζει αρχικά τη μεταναστευτική ‘απειλή’ και τη συσχετίζει στη συνέχεια με την απειλή του κορονοϊού. Καταλήγουμε στη θέση ότι η απάντηση στις προαναφερόμενες ‘απειλές’ δεν μπορεί να είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, αλλά οι γλωσσικές, πολιτισμικές και εν γένει κοινωνικές σχέσεις και συσχετίσεις των ανθρώπων. (EL)
Στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και η νόσος του κορονοϊού παρουσιάζουν παραλληλίες στην αντιμετώπισή τους. Εκλαμβάνονται ως εθνικές απειλές για τις οποίες προκρίνεται η ίδια λύση: ο αποκλεισμός. Η πραγμάτευσή μας, με κύριο οδηγό τη σχέση γλώσσας και κοινωνίας, εξετάζει αρχικά τη μεταναστευτική ‘απειλή’ και τη συσχετίζει στη συνέχεια με την απειλή του κορονοϊού. Καταλήγουμε στη θέση ότι η απάντηση στις προαναφερόμενες ‘απειλές’ δεν μπορεί να είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, αλλά οι γλωσσικές, πολιτισμικές και εν γένει κοινωνικές σχέσεις και συσχετίσεις των ανθρώπων. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics

Αγγλική γλώσσα

2021-12-20


ΕΕΠΓ / LESoL (EN)

2585-2108
Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics; Τόμ. 3 (2021): Ειδικό τεύχος: Γλώσσα, πανδημία, γλωσσολογία; 42-50 (EL)
Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics; Vol. 3 (2021): Ειδικό τεύχος: Γλώσσα, πανδημία, γλωσσολογία; 42-50 (EN)

Copyright (c) 2021 Αργύρης Αρχάκης (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.