Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Περιοδικό Μουσείο Μπενάκη  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η πρόσβαση του Αμυκλαίου (EL)
The Access to Amyklaion (EN)

Kourinou, Eleni
Pikoulas, Yanis

Στο άρθρο μας παραθέτουμε τα δεδομένα για την πρόσβαση από τη Σπάρτη στο Αμυκλαίον. Θεωρούμε ότι η διάβαση της Μαγουλίτσας γινόταν σχεδόν στη σημερινή γέφυρα του Αγίου Νικολάου στο Χατίπι, όπου κατέληγε η περίφημη Αφεταΐς οδός· η τελευταία ταυτίζεται ασφαλώς με την οδό Γκορτσολόγου, μετά τον εντοπισμό του ιερού του Ταιναρίου Ποσειδώνος στη συμβολή Διοσκούρων και Γκορτσολόγου. Στη χάραξη της διαδρομής της προς Αμυκλαίον «ιεράς οδού» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διάσχιση των από τον Ταΰγετο (δυτικά) παραπόταμων του Ευρώτα, που δημιουργούν ένα πολυσχιδές σύστημα, επιβάλλοντας αντίστοιχες ζεύξεις-γέφυρες. Η αρχαία οδός διεσώθη σε δύο σημεία, όπως απέδειξαν σωστικές ανασκαφές της οικείας Εφορείας, στο ΟΤ Γ 256 (νέο ΤΕΛ Σπάρτης) και στις παρυφές του οικισμού της Ριβιώτισσας (σε δύο παρακείμενα οικόπεδα). Τέλος, πιθανολογούμε ότι θα μπορούσε η προς Αμυκλαίον, εκ Σπάρτης, οδός να ταυτισθεί με την Υακινθίδα (Αθην. IV 173f). (EL)
No abstract available in English (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Περιοδικό Μουσείο Μπενάκη

Αγγλική γλώσσα

2012-12-01


Μουσείο Μπενάκη / Benaki Museum (EL)

2407-9502
1109-4109
Μουσείο Μπενάκη; Αρ. 11-12 (2012); 163-168 (EL)
Mouseio Benaki Journal; No. 11-12 (2012); 163-168 (EN)

Copyright (c) 2018 Eleni Kourinou, Yanis Pikoulas (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.