Επεξεργασία υγρών αποβλήτων βυρσοδεψείου με χημική οξείδωση Fenton

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Επεξεργασία υγρών αποβλήτων βυρσοδεψείου με χημική οξείδωση Fenton (EL)

Κασιμης Στεφανος (EL)
Kasimis Stefanos (EN)

Διαμαντοπουλος Ευαγγελος (EL)
Παναγιωτοπουλου Παρασκευη (EL)
Ξεκουκουλωτακης Νικος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Xekoukoulotakis Nikos (EN)
Panagiotopoulou Paraskevi (EN)
Technical University of Crete (EN)
Diamantopoulos Evaggelos (EN)

Στην παρούσα διπλωματική έγινε μελέτη πάνω στα υγρά απόβλητα βυρσοδεψείου, τα δείγματα ελήφθησαν από την βιομηχανία Βροντάκης Εμμανουήλ & ΣΙΑ Ο.Ε. Τα απόβλητα αυτά περιέχουν υψηλό οργανικό φορτίο και η επεξεργασία τους, προτού διατεθούν στους αποδέκτες, είναι επιβεβλημένη. Η μέθοδος που επιλέχθηκε, βάση συγκεκριμένων παραμέτρων, για την επεξεργασία των αποβλήτων είναι η οξείδωση Fenton. Στο πρώτο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους της εργασίας αναφέρεται η λειτουργία των μονάδων που επεξεργάζονται το ακατέργαστο δέρμα, ώστε να παραχθεί ένα τελικό εμπορεύσιμο προϊόν, καθώς και τα στάδια επεξεργασίας που πραγματοποιούνται στη μονάδα από όπου πήραμε τα δείγματα. Στη συνέχεια, γίνεται ανάλυση των χαρακτηριστικών των αποβλήτων, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν χωρίς να υποστούν κάποια επεξεργασία. Αναφέρονται επίσης διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας που είναι κατάλληλες για τα συγκεκριμένα λύματα. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται o μηχανισμός της οξείδωσης Fenton, καθώς και οι παράγοντες που την επηρεάζουν, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα. Τέλος, γίνεται αναφορά σε άλλες μελέτες όπου πραγματοποιήθηκαν με εφαρμογή της οξείδωσης Fenton σε υγρά απόβλητα βυρσοδεψίας. Στο πειραματικό μέρος παρουσιάζονται οι δύο σειρές πειραμάτων: Η πρώτη αφορά στην εύρεση της βέλτιστης δόσης δισθενούς σιδήρου (Fe2+ ) και της βέλτιστης μοριακής αναλογίας σιδήρου-υπεροξειδίου του υδρογόνου (Fe2+:H2O2), για τα τέσσερα δείγματα που επεξεργαστήκαμε. Στη δεύτερη σειρά πειραμάτων πραγματοποιήθηκαν κινητικά πειράματα με τις βέλτιστες δόσεις που επιλέξαμε στην πρώτη σειρά . Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου κρίνεται από την επί τοις εκατό απομάκρυνση του διαλυμένου οργανικού άνθρακα (DOC). Η εφαρμογή της μεθόδου στα συγκεκριμένα απόβλητα κρίνεται αποτελεσματική διότι παρουσιάστηκαν υψηλά ποσοστά απομάκρυνσης DOC. Τέλος, παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από την πειραματική διαδικασία. (EL)

bachelorThesis

Βυρσοδεψείο (EL)
Χημική οξείδωση Fenton (EL)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (EL)
Technical University of Crete::School of Environmental Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.