Προσαρμόσιμη ηλιακή όψη - Σύστημα κίνησης σε δυο άξονες, ανταποκρινόμενο στην πορεία του ήλιου, για ενσωμάτωση σε κτιριακές όψεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Προσαρμόσιμη ηλιακή όψη - Σύστημα κίνησης σε δυο άξονες, ανταποκρινόμενο στην πορεία του ήλιου, για ενσωμάτωση σε κτιριακές όψεις (EL)

Μαναρωλη Ξανθη-Ευαγγελια (EL)
Manaroli Xanthi-Evangelia (EN)

Ουγγρινης Κωνσταντινος-Αλκετας (EL)
Βαζακας Αλεξανδρος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Γιαννουδης Σωκρατης (EL)
Ouggrinis Konstantinos-Alketas (EN)
Technical University of Crete (EN)
Giannoudis Sokratis (EN)
Vazakas Alexandros (EN)

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τη διερεύνηση δυναμικού φωτοβολταϊκού συστήματος όψης, το οποίο κινείται σε δυο άξονες, σύμφωνα με την εκάστοτε θέση του ήλιου συντελώντας στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου. Η διαχείριση του ηλιακού φωτός με την ενσωμάτωση ανταποκρινόμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων, που προσαρμόζονται σε κάθε κτίριο, βάσει της διαδρομής του ήλιου στην ανάλογη τοποθεσία αποτέλεσαν βασικό στόχο της συνθετικής διαδικασίας. Η απόφαση δημιουργίας ενός δυναμικού μοντέλου, οδήγησε στη μελέτη αρχικά παραδείγματων υλοποιημένων προσαρμόσιμων, κινητικών συστημάτων από τον τομέα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Δόθηκε έμφαση στην επίλυση του μηχανισμού κίνησης και στον τρόπο στήριξης αυτών. Στη συνέχεια, η πρόθεση ενσωμάτωσης στο μοντέλο αυτό, φωτοβολταϊκών στοιχείων, προκάλεσε την αναφορά στα είδη αυτών, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας τους. Η έρευνα αυτή, αποτέλεσε αφετηρία για το σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου, όπου η αρχιτεκτονική έκφραση θα συνδυαζόταν με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάνελ, εξασφαλίζοντας την αυτόνομη κίνηση της κάθε μονάδας, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη προσαρμογή στην πορεία του ήλιου. Επόμενο στάδιο αποτέλεσε ο έλεγχος του συστήματος με την τεχνολογία αισθητήρων, κινητήρων και τη χρήση υπολογιστικού συστήματος για την προσομοίωση της κίνησης του. Ακολούθησε η επανάληψη του συγκεκριμένου μοτίβου καθώς και η επιλογή της μεταξύ τους στήριξης, σε υφιστάμενο κτίριο καταστημάτων, στην όψη με νότιο προσανατολισμό, με τη χρήση τρισδιάστατου προγράμματος σχεδιασμού, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό συνθετικό αποτέλεσμα. Επιχειρώντας την ένταξη του νέου συνόλου στο υπάρχον κέλυφος, βασικό προβληματισμό αποτέλεσε το βάρος της κατασκευής και η οπτική ελευθερία που επιτρέπει στο χρήστη. Η εξέταση της δυναμικής όψης και η απόδοση της σκιάς της στο κτίριο σε διάφορες χρονικές στιγμές, χωρίς να περιορίζεται, στο βαθμό που αυτό που είναι δυνατό, η παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της νέας επιδερμίδας και όχι μόνο, ολοκλήρωσαν την εικόνα του μοντέλου αυτού. (EL)

masterThesis

Προσαρμόσιμη αρχιτεκτονική (EL)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Technical University of Crete::School of Architectural Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.