Τοπία υδαρότητας: εδαφικές ενεργοποιήσεις του ρέματος της Πικροδάφνης Αττικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2020 (EL)

Τοπία υδαρότητας: εδαφικές ενεργοποιήσεις του ρέματος της Πικροδάφνης Αττικής (EL)
Waterscapes: revealing the terrain of Attica's Pikrodaphne's Stream (EN)

Κοσμιδη Μαρια (EL)
Αντζουλατου Χριστινα (EL)
Kosmidi Maria (EN)
Antzoulatou Christina (EN)

Χατζησαββα Δημητρα (EL)
Τζομπανακης Αλεξιος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Τζομπανακης ΑλεξιοςΚαραμανεα Παναγιωτα (EL)
Καραμανεα Παναγιωτα (EL)
Γιαννουδης Σωκρατης (EL)
Technical University of Crete (EN)
Giannoudis Sokratis (EN)
Karamanea Panagiota (EN)
Chatzisavva Dimitra (EN)
Tzobanakis Alexios (EN)

Κατά τον 20ο αιώνα, στα πλαίσια μιας ευρύτερης λογικής της αστικής επέκτασης, τα περισσότερα ποτάμια και ρέματα της Αττικής καταπατούνται με στόχο την ισχυρή εδραίωση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο έδαφος. Κινήσεις τέτοιες θέτουν αυστηρά όρια στους φυσικούς σχηματισμούς, οι οποίοι εκφράζοντας την ακανόνιστή τους συμπεριφορά, εκτονώνονται στα τεχνητά εδάφη. Οι συμπαγείς οριοθετήσεις όντας μη ανθεκτικές στις μεταβολές που τους ασκούνται από τις φυσικές συμπεριφορές, προκαλούν από τη μια φαινόμενα πλημμύρας, κι από την άλλη υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το ρέμα της Πικροδάφνης, μια μεγάλης κλίμακας φυσική ασυνέχεια εντός του αστικού ιστού που λειτουργεί ως ενδιαίτημα για ένα μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας. Στόχος είναι η ενεργοποίηση και αλληλεπίδραση τεχνητών και φυσικών διεργασιών με σκοπό την διείσδυση των φυσικών μηχανισμών εντός της πόλης, με εργαλείο διαφορετικές εκφράσεις υδαρότητας. Οπότε, πεδίο μελέτης αποτελεί, η ρύθμιση επαφών διαφορετικών συμπλέξεων του τεχνητού και του φυσικού μέσα από υδαρή εδάφη. Προσεγγίζεται η έννοια του ρέματος ως μια πανταχού παρούσα υγρασία που πλάθει το έδαφος, ως ένα ενδιάμεσο τοπίο μεταξύ βουνού και θάλασσας που εκφράζει συνεχώς διαφορετικές εντάσεις του υγρού στοιχείου μέσα στο αστικό τοπίο. (EL)

bachelorThesis

Τοπιακός και αστικός σχεδιασμός (EL)


Ελληνική γλώσσα

2020


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Technical University of Crete::School of Architecture (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.