Σύσταση ελαίων γηγενών μικροφυκών γλυκού νερού της Β. Ελλάδας και δυνατότητα χρήσης τους ως βιοκαύσιμο

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Σύσταση ελαίων γηγενών μικροφυκών γλυκού νερού της Β. Ελλάδας και δυνατότητα χρήσης τους ως βιοκαύσιμο

Ορφανίδης, Σωτήριος
Χριστοφορίδης, Αχιλλέας
Σταμάτης, Νικόλαος
Παπαδημητρίου, Απόστολος
Στεργίου, Δέσποινα
Νικολάου, Νικόλαος

Η διαδικασία της αξιοποίησης των μικροφύκων ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για την παραγωγή βιοκαυσίμων είναι σημαντική λόγω της υψηλής ταχύτητας αύξησης των συγκεκριμένων φυτικών οργανισμών και την ικανότητά τους να συσσωρεύουν υψηλότερα ποσοστά λίπους, σε σύγκριση με χερσαίους φυτικούς ιστούς από συμβατικές καλλιέργειες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται προκαταρκτικά αποτελέσματα της περιεκτικότητας του ολικού λίπους και του χρωματογραφικού προφίλ λιπαρών οξέων της ξηρής βιομάζας γηγενών μικροφυκών γλυκού νερού της Β. Ελλάδας, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των χλωροφυκών. Η βιομάζα συλλέχθηκε από καλλιέργειες των οργανισμών σε ανοιχτές δεξαμενές, εμπλουτισμένες με θρεπτικά άλατα που προέρχονται είτε από εμπορικό λίπασμα είτε από λύματα του βιολογικού καθαρισμού της Ν. Περάμου, Καβάλας. Απώτερος στόχος της αξιοποίησης της τοπικής βιοποικιλότητας στην εξεύρεση στελεχών και συνθηκών βέλτιστης καλλιέργειας για την παραγωγή βιοκαυσίμων, χρησιμοποιώντας ως θρεπτικό μέσο απόβλητα βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων.

Text
Text (Conference or workshop item (Paper))

υδατοκαλλιέργεια
ενεργειακή πολιτική
οικοσύστημα


Ελληνική γλώσσα

2013


GR.MT




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.