Η τσιγγάνικη οικογένεια στην ελληνική κοινωνία.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η τσιγγάνικη οικογένεια στην ελληνική κοινωνία.

Νόβα-Καλτσούνη, Χριστίνα

540: Γκότοβος, Αθανάσιος Ε.
340: Σταµάτης, Γιάννης Κιαπίδου, Ειρήνη-Σοφία

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα, αποτελούν προϊόν εµπειρικής έρευνας που στόχο είχε να προσεγγίσει την τσιγγάνικη οικογένεια όσο το δυνατόν σφαιρικότερα. Ειδικότερα, η έρευνά µας είχε ως στόχο να μελετήσει τις στάσεις και αντιλήψεις των Τσιγγάνων στα θέµατα της οικογένειας και συγκεκριµένα, απέναντι στο γάµο και το διαζύγιο. Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στις σχέσεις συγγένειας-οικογένειας, αφού αυτές επηρεάζουν σηµαντικά τόσο τις γαµήλιες επιλογές, όσο και τις εµπορικές συναλλαγές και τις πολιτικές συµµαχίες. Ακόµη, η έλλειψη διάκρισης µεταξύ ιδιωτικού και δηµόσιου χώρου, ήταν ένα ζήτηµα που έπρεπε να µελετηθεί, αφού αποτελεί σηµαντικό στοιχείο της συλλογικότητας ως τρόπο ζωής των Τσιγγάνων, καθώς και της ολιστικής αντίληψης του κόσµου. Η διαπαιδαγώγηση / κοινωνικοποίηση των παιδιών αποτελεί τον καθρέφτη όχι µόνο του αξιακού συστήµατος και του τρόπου µε τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια, αλλά αποκαλύπτει µε τη µεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τη γενικότερη οργάνωση και αναπαραγωγή της τσιγγάνικης κοινωνίας.

Text
Text (Study)

ανθρώπινες σχέσεις
κοινωνική συμπεριφορά
κοινωνική ενσωμάτωση
εκπαίδευση
κοινωνική ζωή
αθίγγανος
γάμος
οικογένεια
κοινωνική προσαρμογή
πολιτιστική κληρονομιά
συγγένεια


Ελληνική γλώσσα

2004


GR




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.