Οι γύφτοι στη νεοελληνική λογοτεχνία.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οι γύφτοι στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Γκότοβος, Α. Ν.

540: Γκότοβος, Αθανάσιος Ε.

H λογοτεχνία ως χώρος δημιουργίας ή συντήρησης στερεοτύπων. Πώς παρουσιάζονται οι Τσιγγάνοι στην νεοελληνική λογοτεχνία τσιγγάνων, σχέση τσιγγάνων και ιθαγένειας, δυναμικές ενσωμάτωσης και τάσεις περιθωριοποίησης. Η ανάλυση που ακολουθεί και που έχει ως στόχο τη συγκρότηση της εικόνας του γύφτου (τσιγγάνου) µέσα από την ‘ύπαρξή’ του ως λογοτεχνικού πλάσµατος, βασίζεται στην άποψη ότι στερεοτυπική σκέψη ονοµάζεται στην κοινωνική ψυχολογία εκείνη η σκέψη, η οποία µε αφετηρία την ταξινόµηση ενός ατόµου σε µια κοινωνική (εδώ και φυλετική) κατηγορία, οδηγείται σε ατεκµηρίωτες γενικεύσεις για τις ιδιότητες που υποτίθεται ότι έχει κάθε άτοµο που ανήκει σε µια κατηγορία, και στην περίπτωσή µας στην κατηγορία ‘τσιγγάνος’ ή ‘γύφτος’.

Text
Text (Study)

λογοτεχνία
κοινωνική συμπεριφορά
έθιμα και παραδόσεις
αθίγγανος
ρατσισμός


Ελληνική γλώσσα

2004





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.