Understanding and teaching about human difference

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Κατανοώντας και διδάσκοντας την ανθρώπινη διαφορετικότητα
Understanding and teaching about human difference

Danforth, Loring M.

730: Γκότοβου, Αναστασία

Σ’ αυτό το δοκίμιο αναλύεται η φύση των ανθρώπινων διαφορών εξετάζοντας τις έννοιες «φυλή» και κουλτούρα. Αφού οριστούν οι έννοιες της εθνότητας και της εθνικότητας, θα εξετάζεται η σχέση μεταξύ εθνοτικής και εθνικής ταυτότητας. Στη συνέχεια αντιπαρατίθενται διαφορετικές μορφές του εθνικισμού - τη μορφή του εθνοτικού εθνικισμού, όπως υφίσταται στα Βαλκάνια, από τη μια μεριά, και τον αστικό εθνικισμό και τη σχέση του με τον πλουραλισμό και την πολυ - πολιτισμικότητα όπως υπάρχει σε ατελείς μορφές στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη. Έπειτα θα συζητούνται οι έννοιες του ρατσισμού, του εθνοκεντρισμού και των στερεοτύπων. Τέλος, θα κλείνει με ορισμένες σκέψεις σχετικά με το πως η εκπαίδευση μπορεί να καλλιεργήσει και να ενθαρρύνει την ανεκτικότητα και την εκτίμηση του διαφορετικού και κατ’ αυτόν τον τρόπο να συντελέσει στην εξάλειψη του μίσους και της βίας που βρίσκονται σε έξαρση στον κόσμο σήμερα.

Text
Text (Study)

εθνικισμός
πολιτιστικός πλουραλισμός
εκπαίδευση
αθίγγανος
ρατσισμός


Ελληνική γλώσσα

1998





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.