Η εικόνα των τσιγγάνων στον ημερήσιο τύπο: Μια πρώτη προσέγγιση.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η εικόνα των τσιγγάνων στον ημερήσιο τύπο: Μια πρώτη προσέγγιση.

Καρπόζηλος, Κωνσταντίνος

Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτελεί η απεικόνιση των Τσιγγάνων στον ελληνικό ημερήσιο τύπο κατά το ημερολογιακό έτος 2003. Η προσοχή επικεντρώθηκε στην αποτύπωση όλων των ειδών των δημοσιευμάτων που αφορούσαν τη συγκεκριμένη μειονότητα σε σχέση με την θέση τους στην ελληνική κοινωνία, τις δραστηριότητες και τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά και θέματα που αφορούν τα ήθη και τις παραδόσεις τους. Σ’ αυτή τη συνάφεια συμπεριελήφθησαν αναφορές και στους Τσιγγάνους της Ευρώπης, αλλά και σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα που αναφέρονται ειδικά σ’ αυτούς. Ύστερα από μια προκαταρκτική διερεύνηση στο σύνολο του εθνικού και ημερήσιου τύπου, επιλέχθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι ημερήσιες ή/ και κυριακάτικες εκδόσεις των ακολούθων πέντε αθηναϊκών εφημερίδων : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ, Η ΑΠΟΦΑΣΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

Text
Text (Study)

κοινωνικοοικονομικές συνθήκες
κοινωνική συμπεριφορά
πολιτιστική διαφορά
κοινωνική ενσωμάτωση
έθιμα και παραδόσεις
Τύπος
ρατσισμός
κοινωνικοπολιτισμικές ομάδες
εφημερίδα
μέσο μαζικής επικοινωνίας
κοινωνική ζωή
αθίγγανος
κοινωνική προσαρμογή
πολιτιστική ταυτότητα


Ελληνική γλώσσα

2004





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.