Επίδραση της σκίασης στην ανάπτυξη, παραγωγή και ποιότητα του άνηθου (Anethum graveolens L.)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Επίδραση της σκίασης στην ανάπτυξη, παραγωγή και ποιότητα του άνηθου (Anethum graveolens L.)

Τσαμαϊδή, Δ.
Δάλλας, Α.
Πάσσαμ, Χ.
Καραπάνος, Ι.

Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό τον προσδιορισμό της κατάλληλης σκίασης για την καλλιέργεια του άνηθου (Anethum graveolens L. cv. Ducat) κατά τους θερινούς μήνες. Εφαρμόστηκαν τρεις μεταχειρίσεις: (1) χωρίς σκίαση, (2) κάλυψη των φυτών με δίχτυ σκίασης 30% και (3) 70%. Η κάλυψη των φυτών με δίκτυ σκίασης 30 ή 70% είχε θετική επίδραση στην ανάπτυξη και την παραγωγή των φυτών (ύψος και νωπό βάρος των φυτών, αριθμός φύλλων) αλλά αύξησε το ποσοστό των φυτών που άνθησαν. Παράλληλα, η σκίαση προκάλεσε αύξηση στη συγκέντρωση χλωροφύλλης στα φύλλα, χωρίς να επηρεάσει τη συγκέντωση φαινολικών και καροτενοειδών. Η συγκέντρωση της βιταμίνης C δεν επηρεάστηκε από τη σκίαση 30%, αλλά μειώθηκε στη σκίαση 70%. Η περιεκτικότητα σε νάτριο και χλώριο μειώθηκε στα φυτά υπό σκίαση σε σχέση με το μάρτυρα. Αντίθετα, η περιεκτικότητα των φύλλων σε κάλιο αυξήθηκε στα φυτά υπό σκίαση 70%. Συνεπώς, παρόλη την αύξηση της άνθησης η κάλυψη των φυτών με δίκτυ σκίασης ενδείκνυται για την παραγωγή του άνηθου κατά τη θερινή περίοδο.

Text
Text (Conference or workshop item (Paper))

φυτική παραγωγή
ποιότητα του προϊόντος
βιταμίνες
βελτίωση της παραγωγής
φαρμακευτικό φυτό


Ελληνική γλώσσα

2013-10


26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Καλαμάτα, 15 – 18 Οκτωβρίου 2013




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.