Σχετικιστικοί και μαγνητισμένοι κοσμικοί πίδακες

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Magnetized and relativistic cosmic jets
Σχετικιστικοί και μαγνητισμένοι κοσμικοί πίδακες

Σαπουντζής, Κώστας

727: Βλαχάκης, Νεκτάριος

Κεντρικό θέμα της παρούσας διατριβής είναι οι σχετικιστικοί και μαγνητισμένοι πίδακες που απαντώνται σε αρκετά αστροφυσικά αντικείμενα. Ο Τομέας Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ έχει εστιάσει στην θεωρητική μελέτη των αστροφυσικών πλασμάτων καθορίζοντας έτσι και το πλαίσιο της παρούσας διατριβής. Ως κεντρικό αντικείμενο τέθηκε η στάσιμη κατάσταση στο σχετικιστικό και απείρως αγώγιμο πλάσμα. Το ευρύ αυτό πεδίο προσδιορίστηκε περαιτέρω σε εκροές που υφίστανται μια απότομη απώλεια εξωτερικής πίεσης και συνεχίζουν την ελεύθερα διάδοση τους, φαινόμενο της αραίωσης (rarefaction phenomenon). Στην παρούσα θέσει επεκτείνουμε την μελέτη της αραίωσης στην μαγνητισμένη υπερ-σχετικιστική περιοχή, μια απαραίτητη γενίκευση, όταν πρόκειται για εφαρμογές στις ακραίες συνθήκες που συνήθως επικρατούν στα αστροφυσικά φαινόμενα υψηλών ενεργειών.

Text
Text (Thesis)

ηλεκτρομαγνητική όχληση
ιοντίζουσα ακτινοβολία
αστρονομία


Ελληνική γλώσσα

2014





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.