Μεταβιομηχανικές οικονομίες και χωρικοί μετασχηματισμοί των πόλεων: Αναλύοντας τη μετα-Ολυμπιακή Αθήνα’

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Μεταβιομηχανικές οικονομίες και χωρικοί μετασχηματισμοί των πόλεων: Αναλύοντας τη μετα-Ολυμπιακή Αθήνα’

Γοσποδίνη, Άσπα

540: Γοσποδίνη, Αναστασία-Ασπασία

Το παρόν άρθρο μελετά τα clusters των νέων αστικών οικονομιών και τις επιπτώσεις τους στο χωρικό μετασχηματισμό κεντρικών αστικών περιοχών στην μετα-βιομηχανική πόλη, και εστιάζει στους πρόσφατους χωρικούς μετασχηματισμούς της Αθήνας – μιας Μεσογειακής μεγαλούπολης η οποία αναπτύσσεται στη γεωγραφική και οικονομική περιφέρεια της Ευρώπης και ‘ζει’ στον απόηχο του μεγάλου γεγονότος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο πρώτο μέρος, επιχειρείται η παρουσίαση του φαινόμενου των clusters των νέων αστικών οικονομιών και των χωρικών τους επιπτώσεών τους σε ένα διεθνές πλαίσιο. Στο δεύτερο μέρος, η μελέτη της Αθήνας εξετάζει πρώτον, τα σχεδιασμένα clusters αθλητισμού, πολιτισμού και δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς του 2004 και δεύτερον, τα αυτογενή clusters (α) δραστηριοτήτων πολιτισμού και ελεύθερου χρόνου, (β) επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και (γ) ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, που αναπτύχθηκαν σταδιακά σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας την τελευταία δεκαετία. Το άρθρο τεκμηριώνει τις αλλαγές στις χρήσεις γης και τους μετασχηματισμούς του αστικού τοπίου επισημαίνοντας τις αστικές πολιτικές. Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τις μεταβιομηχανικές ‘διαδρομές’ των πόλεων και τις διαφορές μεταξύ μεγάλων πόλεων στον πυρήνα της Ευρώπης και Μεσογειακών μεγαλουπόλεων στην αναπτυσσόμενη περιφέρειά της.

Text (Book chapter)
Text

οικονομία της πόλης
πολεοδομία


Ελληνική γλώσσα

2008


(2008) Α. Γοσποδίνη (επιμ), Διάλογοι για το Σχεδιασμό του Χώρου και την Ανάπτυξη, Αθήνα Εκδόσεις Κριτική, σσ. 35-102




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.