Μικροβιολογική υγιεινή και ασφάλεια τροφιμών που διακινούνται και σερβίρονται σε χώρους μαζικής εστίασης τύπου fast food

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Microbiological hygiene and safety of food prepared and served in places of fast food-type
Μικροβιολογική υγιεινή και ασφάλεια τροφιμών που διακινούνται και σερβίρονται σε χώρους μαζικής εστίασης τύπου fast food

Σπαγουλάκη, Μαρία

Πανούλης, Χ.
Ψαρουλάκη, Α.
Τσελέντης, Γ.

Οι τροφογενείς λοιμώξεις, προκαλούμενες κυρίως από ιούς και βακτήρια, αποτελούν μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Με την ολοένα αυξανόμενη, λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής, κατανάλωση έτοιμου φαγητού γίνεται επιτακτική η ανάγκη προσφοράς όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλών τροφίμων τύπου fast food. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων τύπου fast food που παρασκευάζονται και σερβίρονται από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μαζικής εστίασης και διαθέτουν σύστημα ελέγχου HACCP. Δείγματα τροφίμων επτά κατηγοριών (κρεατοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, λαχανικά, σφολιατοειδή, προϊόντα αυγού, σαλάτες, σάντουιτς-πίτσες) εξετάστηκαν για τον προσδιορισμό των τροφογενών παθογόνων Salmonella και Listeria και των δεικτών υγιεινής Staphylococcus (S.aureus) και Coliforms (E.coli) Από τα δείγματα τροφίμων που εξετάστηκαν ,εκτός των ορίων ασφάλειας και των δεικτών υγιεινής βρέθηκαν σε ποσοστό 7,1%. Από τα αποτελέσματα φάνηκε επίσης ότι όσο αυστηρότερη ήταν η τήρηση των κανόνων και η συμμόρφωση με το σύστημα HACCP τόσο μικρότερο ήταν το ποσοστό των τροφίμων που ήταν εκτός των ορίων ασφαλείας και υγιεινής. (EL)
The foodborne infections, mainly caused by viruses and bacteria, are a major issue for public health and consumer’s safety. With the increasing consumption of ready to eat food, due to the living conditions, it has become an urgent need to supply as much as possible safe food of that type. The purpose of this study is to investigate the microbiological hygiene and safety of food prepared and served by four different companies operating in the catering and feature control HACCP system. Samples of food of seven categories (meat products, dairy products, vegetables, pies, egg products, salads, sandwiches, pizzas) were tested to determine the foodborne pathogens Salmonella and Listeria and hygiene indicators Staphylococcus (S.aureus) and Coliforms (E.coli) From the food samples tested a rate of 7.1% was found out of limits. The results showed also that the tightening was the observance of the rules and compliance with the HACCP system, the smaller was the proportion of food that was out of safety and hygiene limits. (EN)

text

Salmonella
Listeria staphylococcus

Πανεπιστήμιο Κρήτης (EL)
University of Crete (EN)

2015-12-18




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.