Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2002 (EL)

Nanocomposite random laser

Ψυλλάκη, Μαρία (EL)
Psillaki, Mary (EN)

Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται μια συστηματική πειραματική μελέτη της εκπομπής φθορισμού (φωτααύγειας) και της δράσης laser που αναπτύσεται ως αποτέλεσμα της διέγερσης με παλμικό λέιζερ. Tα υλικά αυτά, αποτελούνται από ένα ενεργό μέσο διεσπαρμένο σε μήτρα πολυμερικού υλικού που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό σκέδασης. Παρουσιάζονται αποτελέσματα από δύο τύπους υλικών: α) χημικώς τροποιημένα νανοσωματίδια ZnO (oξείδιο του ψευδαργύρου) διεσπαρμένα σε πολυμερική μήτρα, όπου τα σωματίδια παίζουν το ρόλο του σκεδαστή και του ενεργού υλικού ταυτόχρονα και β) οργανικές χρωστικές και νανοσωματίδια TiO2 (διοξείδιο του τιτανίου) διεσπαρμένα σε πολυμερική μήτρα PMMA. Η διέγερση παρέχεται από παλμικό λέιζερ, Nd: YAG (3η αρμονική: 355nm και 2η αρμονική: 532nm). Και στα δύο συστήματα, με κατάλληλη άντληση, παρατηρήθηκε, χαρακτηριστική όξυνση στην φασματική κατανομή της εκπομπής φθορισμού που παρουσίασε συμπεριφορά κατωφλίου (εμφάνιση φασματικής όξυνσης πάνω από μια χαρακτηριστική τιμή πυκνότητας ενέργειας άντλησης) που αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης δράσης λέιζερ από τα υλικά αυτά. Στα πλαίσια της παρούσης εργασίας, παρουσιάζονται πειραματικά αποτελέσματα από τη μελέτη της εξάρτησης του φαινομένου από τις παραμέτρους ακτινοβόλησης και τα χαρακτηριστικά των υλικών και γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας των παρατηρούμενων φαινομένων. Συμπληρωματικά αναφέρονται και πειραματικά αποτελέσματα από μετρήσεις δεύτερης αρμονικής στην επιφάνεια των δειγμάτων ZnO/epoxy κατά την ακτινοβόληση με παλμικό λέιζερ Nd: YAG (1064nm). (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης


2002-10-11
2002-07-01


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Φυσικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.