Postnatal development of the prefrontal cortex – a behavioral and an electrophysiological approach

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Postnatal development of the prefrontal cortex – a behavioral and an electrophysiological approach

Βασιλείου, Ελισάβερ

Σιδηροπούλου, Κυριακή

Η συνειρμική περιοχή του φλοιού στον πρόσθιο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου των θηλαστικών συχνά προσδιορίζεται ως προμετωπιαίος φλοιός. Υπάρχουν πολλές απόπειρες οριοθέτησης της περιοχής αυτής με χρήση διαφορετικών κριτηρίων και μεθοδολογίας . Παρ' ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένας καθολικά αποδεκτός ανατομικός ορισμός του προμετωπιαίου φλοιού, μπορεί να θεωρηθεί με ακρίβεια για όλα τα θηλαστικά, ότι πρόκειται για αυτό το τμήμα του φλοιού, του οποίου οι κύριες αμφίδρομες συνδέσεις είναι με τον μεσοραχιαίο πυρήνα του Καλάμου. H εν λόγω φλοιική περιοχή εντοπίζεται στο πρόσθιο άκρο των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, μπροστά από τον πρωτοταγή κινητικό φλοιό στην πλάγια επιφάνεια και μπροστά από τον μεταιχμιακό συνειρμικό φλοιό (limbic cortex) στην κογχική και διάμεση επιφάνεια, ενώ περιλαμβάνει όχι ένα μοναδιαίο τμήμα, αλλά μια ομάδα συσχετιζόμενων περιοχών. Στα πρωτεύοντα, ο προμετωπιαίος φλοιός αποτελεί την πλέον ανεπτυγμένη περιοχή του νεοφλοιού, καλύπτοντας περίπου το 30% αυτού και εμπερικλείει τις περιοχές 8-13, 24, 32, 46 και 47, σύμφωνα με τον κυτταροαρχιτεκτονικό χάρτη του Brodmann (1909). Σε ότι αφορά τα τρωκτικά, η παρουσία μιας δομής PFC αποτέλεσε αντικείμενο διχογνωμιών. Ωστόσο ανατομικές και λειτουργικές μελέτες παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη προμετωπιαίας φλοιικής περιοχής που υπεισέρχεται σε μαθησιακές και εκτελεστικές λειτουργίες, οι οποίες απαιτούνται για την εκδήλωση στοχευμένης συμπεριφοράς. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες

Ηλεκτροφυσιολογία
Τ-maze
Προμετωπιαίος φλοιός


Ελληνική γλώσσα

2014-03-28


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Βιολογίας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.