Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Μελέτη γραμμικής πόλωσης της εκπομπής μεμονωμένων κβαντικών τελειών InAs(211)Β
Polarisation resolved emission properties of InAs(211)B single quantum dots

Γερμάνης, Σάββας

Πελεκάνος, Νικόλαος
Χατζόπουλος, Ζαχαρίας

Οι ημιαγωγικές κβαντικές τελείες είναι πρόσφορες για χρήση σε αρκετές οπτοηλεκτρονικές διατάξεις χάρη στο γεγονός ότι οι ιδιότητες τους προσομοιάζονται με αυτές των ατόμων, εξαιτίας του ισχυρού κβαντικού περιορισμού των ηλεκτρονίων και των οπών σε αυτές. Τα τελευταία χρόνια γίνεται σοβαρή συζήτηση για την χρησιμοποίησή τους ως πηγές εναγκαλισμένων φωτονίων, γεγονός που τις τοποθετεί στο κέντρο της εξέλιξης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των κβαντικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Το κλειδί για την παραγωγή στατιστικά εναγκαλισμένων φωτονίων αποτελεί ο έλεγχος του φαινομένου της λεπτής υφής (FSS) της εξιτονικής κατάστασης και συγκεκριμένα η εξάλειψη του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει FSS, οι δύο οπτικοί δρόμοι που ακολουθούν τα γραμμικά πολωμένα φωτόνια που προκύπτουν από την επανασύνδεση της διεξιτονικής κατάστασης διαμέσου της εξιτονικής είναι μη διακρίσιμοι μεταξύ τους. Η βασική πειραματική ένδειξη για τον έλεγχο εάν ένα σύστημα κβαντικών τελειών είναι κατάλληλο για την παραγωγή εναγκαλισμένων φωτονίων, είναι πειράματα “ανάλυσης της γραμμικά πολωμένης φωταύγειας μεμονωμένων κβαντικών τελειών”. Στα πλαίσια αυτής της ερευνητικής εργασίας έγινε η ανάπτυξη του συστήματος για την ανάλυση γραμμικά πολωμένης φωταύγειας και πραγματοποιήσαμε τέτοια πειράματα πάνω σε μεμονωμένες πιεζοηλεκτρικές κβαντικές τελείες InAs. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων και η ανάλυση τους θα παρουσιαστούν στη συνέχεια. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης

Λεπτή υφή
Piezoelektic quantum dots
FSS
Entanglement
SQDs
Photon pairs
Πιεζοηλεκτικές κβαντικές τελείες


Ελληνική γλώσσα

2011-03-18


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Φυσικής--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.