Επίδραση της PMLIV στον ετεροδιμερισμό Twist1/Twist2

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΕπίδραση της PMLIV στον ετεροδιμερισμό Twist1/Twist2

Βουτσίνος, Βασίλειος

Παπαματθαιάκης, Ιωσήφ

Η πρωτεΐνη PML (Promyelocytic Leukemia protein) πρωτοανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90’ ως στοιχείο που συμμετέχει στην μετατόπιση t(15;17), και δημιουργεί το ογκογονικό σύντηγμα της PML με τον α υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος (RARα: Retinoic Acid Receptor α) PML/RARa. Η υβριδική αυτή πρωτείνη παρουσιάζεται σε ασθενείς με οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία (APL: Acute Promyelocytic Leukemia) [1, 2]. Η δημιουργία της διαταράσσει τη λειτουργία τόσο του RARα όσο και της PML, αναστέλλοντας μάλιστα τη δημιουργία των PML πυρηνικών σωματιδίων (PML- NBs: PML Nuclear Bodies), κάτι που συνεπάγεται αφύσικη επιβίωση και πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών προμυελοκυττάρων [3, 4]. Τα προαναφερθέντα καθώς και ακόλουθες έρευνες που ανέδειξαν περαιτέρω την σημασία της PML εστίασαν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην μελέτη τόσο της λειτουργίας όσο και της δομής της. (EL)

text

DNA

Πανεπιστήμιο Κρήτης (EL)
University of Crete (EN)

2012-11-16
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.