Επίδραση της PMLIV στον ετεροδιμερισμό Twist1/Twist2

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Επίδραση της PMLIV στον ετεροδιμερισμό Twist1/Twist2

Βουτσίνος, Βασίλειος

Παπαματθαιάκης, Ιωσήφ

Η πρωτεΐνη PML (Promyelocytic Leukemia protein) πρωτοανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90’ ως στοιχείο που συμμετέχει στην μετατόπιση t(15;17), και δημιουργεί το ογκογονικό σύντηγμα της PML με τον α υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος (RARα: Retinoic Acid Receptor α) PML/RARa. Η υβριδική αυτή πρωτείνη παρουσιάζεται σε ασθενείς με οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία (APL: Acute Promyelocytic Leukemia) [1, 2]. Η δημιουργία της διαταράσσει τη λειτουργία τόσο του RARα όσο και της PML, αναστέλλοντας μάλιστα τη δημιουργία των PML πυρηνικών σωματιδίων (PML- NBs: PML Nuclear Bodies), κάτι που συνεπάγεται αφύσικη επιβίωση και πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών προμυελοκυττάρων [3, 4]. Τα προαναφερθέντα καθώς και ακόλουθες έρευνες που ανέδειξαν περαιτέρω την σημασία της PML εστίασαν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην μελέτη τόσο της λειτουργίας όσο και της δομής της. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες

DNA


Ελληνική γλώσσα

2012-11-16


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Βιολογίας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.