Η επίδραση των στρεσογόνων ερεθισμάτων στο συναίσθημα : μια πειραματική μελέτη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Η επίδραση των στρεσογόνων ερεθισμάτων στο συναίσθημα : μια πειραματική μελέτη

Τσαγκαράκης, Χρυσοβαλάντης Σπύρος

Καραδήμας, Ευάγγελος Χ

Στην παρούσα πειραματική μελέτη, γίνεται μία προσπάθεια κατανόησης των όρων, τόσο του στρες-άγχους (Κεφάλαιο 2), όσο και των συναισθημάτων (Κεφάλαιο 1). Αυτές οι έννοιες αναλύονται με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και τις πρόσφατες ερευνητικές μελέτες. Επιπρόσθετα, αναζητάται η σχέση ανάμεσα σε ένα στρεσογόνο γεγονός και στα συναισθήματα που έπονται (Κεφάλαιο 2). Με βάση το δείγμα 96 φοιτητών (68 γυναίκες, 28 άνδρες) στήνεται μία πειραματική διαδικασία (Κεφάλαιο 3) στην οποία η πειραματική ομάδα παρακολουθεί εικόνες βίας και ανθρώπινης δυστυχίας, με έντονο το στοιχείο του στρες και η ομάδα ελέγχου, παρακολουθεί εικόνες χαράς και ανθρώπινης ευτυχίας με ανύπαρκτο το στοιχείο του στρες. Σε πρώτο στάδιο μετρήσαμε το επίπεδο των συναισθημάτων, για το σύνολο του δείγματος, χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο PANAS-X. Σε επόμενο στάδιο, μετά την προβολή των εικόνων (αρνητικών για την πειραματική ομάδα, θετικών για την ομάδα ελέγχου), μετρήσαμε εκ νέου τα επίπεδα της διάθεσης. Τα επίπεδα συναισθηματικής κατάστασης πριν και μετά την προβολή των αρνητικών-θετικών εικόνων παρουσιάζονται αναλυτικά με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες

Στρες
Θετικά Συναισθήματα
Αρνητικά Συναισθήματα
Άγχος


Ελληνική γλώσσα

2008


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Κοινωνικών Επιστημών--Τμήμα Ψυχολογίας--Πτυχιακές εργασίες*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.