Mοριακή Φυλογένεση και Φυλογεωγραφία του Ablepharus kitaibelii species complex

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Mοριακή Φυλογένεση και Φυλογεωγραφία του Ablepharus kitaibelii species complex

Σκουρτανιώτη, Ειρήνη

Πουλακάκης, Νικόλαος

Το γένος Ablepharus με Ευρασιατική κατανομή είναι από τα λιγότερο μελετημένα τάξα της οικογένειας Scincidae. Σε ένα υποσύνολο της κατανομής του που απαρτίζεται από τα Βαλκάνια, την Τουρκία, και τη Συρία μέχρι το Σινάι εμφανίζεται ένα σύμπλεγμα ειδών: Α.kitaibelii, A. budaki, A. chernovi και A.rueppellii, οι φυλογενετικές σχέσεις των οποίων είναι σχετικά άγνωστες. Με σημείο αναφοράς την παραφυλετική ομάδα του Καστελόριζου και μια κατά τα άλλα καλά επιλυμένη φυλογένεση του A. kitaibelli στο Αιγαίο, επιχειρείται η φυλογένεση ειδών του συμπλέγματος αυτού με την προσθήκη 26 νέων δειγμάτων από την περιοχή της Ανατολίας για καθένα από τους δύο μιτοχονδριακούς δείκτες, του κυτοχρώματος b και του 16S ριβοσωμικού RNA. Ομοίως, εξετάζονται και άλλες 5 αλληλουχίες από το ιρανικό A. pannonicus. H τοπολογία που προέκυψε από την ανάλυση Μπεϋζιανής Συμπερασματολογίας επιχειρηματολογεί σε τρεις ανεξάρτητα εξελισσόμενους κλάδους για το A. kitaibelii και στη μονοφυλετικότητα των A. chernovi και A. budaki, εφόσον οι πληθυσμοί A. budaki Καστελόριζου και Τουρκίας αναθεωρηθούν ως νέο είδος. Με βάση το εφαρμοσμένο μοριακό ρολόι ελέγχθηκε ποια βιογεωγραφικά σενάρια μπορούν να τεκμηριωθούν από την τοπολογία ως πιο πιθανά. Η ερμηνεία των κατανομών στην Ανατολία βασίστηκε σε σύγχρονα παλαιογεωγραφικά γεγονότα ενώ εξετάστηκε και η σημασία των καταφυγίων στην παλαιογεωγραφία των συγκεκριμένων ειδών. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες

cyt b
16S
Ανατολία


Ελληνική γλώσσα

2012-03-16


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Βιολογίας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.