Συναισθηματικά φορτισμένη εργασία και εργασιακή δέσμευση : μια έρευνα ημερολογίων σε τραπεζικούς υπαλλήλους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Συναισθηματικά φορτισμένη εργασία και εργασιακή δέσμευση : μια έρευνα ημερολογίων σε τραπεζικούς υπαλλήλους

Χριστοδουλάκη, Μαρία-Γεωργία

Ε. Ορφανίδου
Δ. Ξανθοπούλου

Στόχος της παρούσας έρευνας ημερολογίων ήταν να εξετάσει το φαινόμενο της συναισθηματικά φορτισμένης εργασίας και της εργασιακής δέσμευσης σε τραπεζικούς υπαλλήλους. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μέτρηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ επεισοδιακής εργασιακής δέσμευσης και κανόνων συμπεριφοράς και τη σχέση αυτής με τους μηχανισμούς ρύθμισης του συναισθήματος κατά τη διάρκεια 5 τραπεζικών συναλλαγών. Επίσης, εξετάστηκε η συσχέτιση των κανόνων συμπεριφοράς των τραπεζικών καταστημάτων με τους μηχανισμούς ρύθμισης του συναισθήματος που επιλέγουν οι εργαζόμενοι για να προσαρμοστούν σε αυτούς. Επιπλέον, ερευνήθηκε η συσχέτιση των μηχανισμών ρύθμισης με τη συναισθηματική ασυμφωνία, όπως αυτή προκύπτει από αδυναμία ταιριάσματος βιούμενου και απαιτούμενου συναισθήματος κατά την αλληλεπίδραση. Στην έρευνα συμμετείχαν 62 εργαζόμενοι οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα γενικό ερωτηματολόγιο και ένα ερωτηματολόγιο επεισοδίων για κάθε μία από τις 5 συναλλαγές ενώ η έρευνα είχε διάρκεια μια εργασιακή ημέρα. Τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων έδειξαν ότι οι δεσμευμένοι εργαζόμενοι είναι πιθανό να επιλέξουν την επιφανειακή προσποίηση συναισθήματος όταν οι κανόνες συμπεριφοράς είναι σαφείς και ότι τόσο η επιφανειακή όσο και η εκ βαθέων ρύθμιση του συναισθήματος (σε μικρότερο βαθμό) σχετίζονται με τη συναισθηματική ασυμφωνία (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες

Εργασιακή δέσμευση
Κανόνες συμπεριφοράς
Συναισθηματική ασυμφωνία
Ρύθμιση συναισθήματος


Ελληνική γλώσσα

2013


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Κοινωνικών Επιστημών--Τμήμα Ψυχολογίας--Πτυχιακές εργασίες*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.