Ανάλυση περιεχομένου των συνεδριών της Έλλης Σωκράτους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Ανάλυση περιεχομένου των συνεδριών της Έλλης Σωκράτους

Κενανίδης, Παναγιώτης

Ι. Νέστορος

Από την αναγνώριση της διαταραχής της ανθρώπινης παθολογίας εξαιτίας ψυχικών νοσημάτων μέχρι σήμερα, η Ψυχοθεραπευτική έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στη συνείδηση των κοινωνιών για την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών του σύγχρονου ανθρώπου. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί πολλά συστήματα Ψυχοθεραπείας, κάθε ένα από τα οποία αντιμετωπίζει διαφορετικά θέματα από εναλλακτικές οπτικές γωνίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πλήθος εργαλείων για την εξυπηρέτηση των σκοπών της Ψυχοθεραπείας. Ένα από τα συστήματα αυτά είναι το Συνθετικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας, όπου επικρατεί η αντίληψη ότι οι ψυχικές διαταραχές των ατόμων αποτελούν αποτέλεσμα πολυπαραγοντικής εξάρτησης από διάφορους στρεσογόνους παράγοντες. Το Συνθετικό Μοντέλο, όπως προδίδει και το όνομά του, αποτελείται από τεχνικές και εργαλεία διαφορετικών μεταξύ τους ψυχοθεραπευτικών θεωριών και βασίζεται σε 14 αρχές, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε επόμενο κεφάλαιο. Το Συνθετικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της ασθενούς κυρίας Έλλης Σωκράτους, οι συνεδρίες της οποίας αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης της παρούσας εργασίας. Οι συνεδρίες της αναλύθηκαν με μεθόδους ανάλυσης ποιοτικών δεδομένων και συγκεκριμένα μέσω τηςΑνάλυσης Αφομοίωσης. Πρόκειται για ένασυνθετικό, αναλυτικό μοντέλο, το οποίο βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και μελετά τη αφομοίωση των προβληματικών εμπειριών των ατόμων, στους κύριους θεματικούς πυρήνες, που εμφανίζονται σε δεδομένα ποιοτικής φύσης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εφαρμογή της Ανάλυσης Αφομοίωσης στις συνεδρίες της κυρίας Σωκράτους, ώστε να αναδειχθούν τα εργαλεία του Συνθετικού Μοντέλου Ψυχοθεραπείας. Επίσης, θα επιχειρηθεί ποσοτικοποίηση της αγχώδους και καταθλιπτικής διαταραχής της ασθενούς με σκοπό να διαφανεί η απόδοση του Συνθετικού Μοντέλου Ψυχοθεραπείας. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες

Ψυχοθεραπεία
Psychotherapy
Μοντέλο αφομοίωσης
Assimilation model
Narrative analysis
Ανάλυση περιεχομένου


Ελληνική γλώσσα

2015


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Κοινωνικών Επιστημών--Τμήμα Ψυχολογίας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.