Από το homo economicus στον αλτρουισμό; : η συμβολή της συμπεριφορικής οικονομικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΑπό το homo economicus στον αλτρουισμό; : η συμβολή της συμπεριφορικής οικονομικής

Κοσκολέτος, Σωτήρης

Σ. Λαπατσιώρας
Γ. Σταθάκης
Δ. Μυλωνάκης

Η εργασία αυτή εστιάζει στην υπό εξέλιξη μετάβαση από το παραδοσιακό υπόδειγμα του οικονομικού ανθρώπου (homo economicus) στο τροποποιημένο υπόδειγμα που εισηγούνται οι συμπεριφοριστές οικονομολόγοι. Στα οικονομικά εγχειρίδια, έχει καθιερωθεί η παρουσίαση ενός πλήρως ορθολογικού οικονομικού υποκειμένου που δρα ως μεγιστοποιητής του ατομικού του συμφέροντος. Η αντίληψη αυτή θεωρείται πως αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής επιστήμης, όμως ανατρέχοντας στις απαρχές της οικονομικής σκέψης, θα δούμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει επακριβώς. Αντίθετα, φαίνεται να αποτελεί προϊόν του σταδιακού διαχωρισμού της οικονομικής από τις άλλες κοινωνικές επιστήμες, όπως ξεκίνησε από τους οριακούς και βάθυνε με τη θεωρία της τακτικής χρησιμότητας για να φτάσει να κυριαρχήσει επί αυτών στις μέρες μας. Ταυτόχρονα όμως, θα δούμε να αναδύεται μία σύγχρονη γραμμή κριτικής από τη συμπεριφοριστική προσέγγιση σε ένα πλαίσιο ‘πλουραλισμού’ στην οικονομική θεωρία, η οποία επιφέρει μια σειρά τροποποιήσεων στο παραδοσιακό υπόδειγμα. Οι βασικές υποθέσεις εδώ, αναφέρονται στην περιορισμένη ορθολογικότητα των οικονομικών δρώντων και τη συμπεριφορά τους με βάση τις σχέσεις αμοιβαιότητας. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε στο θεωρητικό υπόβαθρο αυτής της προσέγγισης, όπως και στο πλήθος των εμπειρικών δεδομένων προς στήριξη των επιχειρημάτων της. Αποτελεί η συμπεριφορική οικονομική μία μετάβαση στην εξέλιξη της οικονομικής σκέψης, η οποία πρόκειται να διαφοροποιήσει σημαντικά το περιεχόμενο της οικονομικής θεωρίας ή αντίθετα αποτελεί ένα εγχείρημα εμπλουτισμούς της συμβατικής θεωρίας; Το ερώτημα αυτό θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε μέσα από τη σκιαγράφηση της εξέλιξης της οικονομικής σκέψης και την παρουσίαση της συμπεριφοριστικής προσέγγισης, ως προς τις υποθέσεις της ορθολογικότητας και του ατομικού συμφέροντος. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης

Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική Dissertations.


Ελληνική γλώσσα

2011


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Κοινωνικών Επιστημών--Τμήμα Οικονομικών Επιστημών--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.