First report of Paysandisia archon on Phoenix theophrasti

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Entomologia Hellenica  | ΕΚΤ eJournals
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2012 (EN)

Πρώτη καταγραφή του εχθρού των φοινικοειδών Paysandisia archon (Lepidoptera: Castniidae) επί του ελληνικού ενδημικού είδους Phoenix theophrasti (EL)
First report of Paysandisia archon on Phoenix theophrasti (EN)

Psirofonia, Panagiota
Niamouris, Kostas

O φοίνικας του Θεόφραστου ή κρητικός φοίνικας, ή φοίνικας του Βάι (Phoenix theophrasti) είναι ένα ενδημικό είδος φοίνικα στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου. Εμφανίζει πολύ περιορισμένη εξάπλωση σε περιοχές της Κρήτης, με μεμονωμένα άτομα σε 5 σημεία στην Αμοργό και σε 1-2 σημεία στην Ανάφη, στη νότια Ελλάδα, και στις χερσονήσους Datca και Bodrum (απέναντι από την Κω) της επαρχίας Mugla στη νοτιοδυτική Τουρκία. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν μερικά φυτά στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου. Το φοινικόδασος του Βάι, στο νομό Λασιθίου στο δήμο Σητείας είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης και αποτελείται αποκλειστικά από το φοίνικα του Θεόφραστου. Το έντομο Paysandisiaarchon υπάρχει στη χώρα μας από το 2006 αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε διαπιστωθεί να προσβάλει το φοίνικα του Θεόφραστου. Το Μάρτιο του 2012 όμως το έντομο βρέθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, σε παραφυάδες φοινίκων του Θεόφραστου. Η εύρεσή του πιθανώς να αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς  μέχρι στιγμής άλλες προσβολές σε άλλες περιοχές της Κρήτης από το συγκεκριμένο έντομο σε φοίνικες του Θεόφραστου δεν έχουν βρεθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος μια ομάδα πληθυσμού του εντόμου να εγκατασταθεί  και να προσβάλει το φοίνικα του Θεόφραστου είναι πλέον υπαρκτός. (EL)
In March 2012 Paysandisia archon, Lepidoptera: Castniidae, a palm tree pest, was found for the first time in the endemic palm species of Crete Phoenix theophrasti. The infestation was detected in the premises of the Technological Educational Institute in Heraklion, Crete. Information on its biology, morphology and distribution is given. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

cretan palm (EN)
Paysandisia archon (EN)
Phoenix theophrasti (EN)
invasive species (EN)


Entomologia Hellenica

English

2012-01-08


Hellenic Entomological Society (EN)

2459-3885
0254-5381
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Τόμ. 21 Αρ. 2 (2012); 74-76 (EL)
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol. 21 No. 2 (2012); 74-76 (EN)

Copyright (c) 2017 Kostas Niamouris, Panagiota Psirofonia (EN)



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)