Πρώτη καταγραφή του μυκητοφάγου εντόμου Psyllobora vigintiduopunctata σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια αγγουριάς στην Κρήτη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Entomologia Hellenica  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Πρώτη καταγραφή του μυκητοφάγου εντόμου Psyllobora vigintiduopunctata σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια αγγουριάς στην Κρήτη (EL)
First record of the mycophagous ladybird Psyllobora vigintiduopunctata on greenhouse cucumber plants in Crete (Greece) (EN)

Goutos, D.
Raftakis, E.
Karataraki, K.
Goumenaki, E.
Kapetanakis, E.

Στην Ελλάδα τα είδη των γενών των ωιδίων Podosphaera, Erysiphe και Leveillula (Ascomycota: Erysiphales) προσβάλλουν πολλές καλλιέργειες και προκαλούν σοβαρές ζημιές. Είναι γνωστό ότι είδη της φυλής Halyziini (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae) τρέφονται από υφές ωιδίων. Το πλέον διαδεδομένο γένος είναι το Psyllobora που έχει βρεθεί στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Τα τελευταία 20 έτη έχουν δημοσιευθεί δεδομένα για τη βιολογία των Halyziini και τη δυναμική τους για το βιολογικό έλεγχο των ωιδίων. Το είδος Psyllobora vigintiduopunctata (L.) καταγράφτηκε στη Γερμανία για πρώτη φορά το 1874. Έκτοτε έχει καταγραφεί σε πολλές άλλες περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης. Τον Ιούλιο 2014 σε βιολογική καλλιέργεια αγγουριάς στο θερμοκήπιο, στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, παρατηρήθηκαν προνύμφες και ακμαία του εντόμου P. vigintiduopunctata να τρέφονται με υφές και σπόρια του μύκητα Podosphaera xanthii. Υπήρχαν ιδιαίτερα υψηλοί πληθυσμοί, σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερες από δέκα προνύμφες και ενήλικα ανά φύλλο αγγουριάς. Οι προνύμφες με συνεχή βόσκηση στην επιφάνεια του φύλλου αφαιρούσαν τελείως το ωίδιο. Ο πληθυσμός διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Οι παρατηρήσεις μας έδειξαν ότι το P. vigintiduopunctata δυνητικά έχει προοπτικές για την καταπολέμηση του ωιδίου. Οι επόμενες μελέτες θα επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότητα του εντόμου σε διαφορετικές συνθήκες, υποστρώματα και καλλιεργητικές τεχνικές. (EL)
In July 2014, in an organic greenhouse cucumber crop at the Farm of the Technological Educational Institute of Crete, at Heraklion, larvae and adults of Psyllobora vigintiduopunctata (L.) (Coleoptera: Coccinellidae) were observed feeding on hyphae of Podosphaera xanthii (Braun & Shishkoff) (Erysiphales: Erysiphacae), that had covered the cucumber leaves. The most common genus worldwide of mycophagous tribe Halyziini (Mulsant) is Psyllobora, which is known for its potential in the biological control of powdery mildew. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

powdery mildew (EN)
Biological control (EN)
Halyziini (EN)
22-spot ladybird (EN)


Entomologia Hellenica

Αγγλική γλώσσα

2015-11-08


Hellenic Entomological Society (EN)

2459-3885
0254-5381
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Τόμ. 24 Αρ. 2 (2015); 37-41 (EL)
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol. 24 No. 2 (2015); 37-41 (EN)

Copyright (c) 2017 K. Karataraki, E. Goumenaki, E. Raftakis, D. Goutos, E. Kapetanakis (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.