Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του εχθρού της αγάβης Scyphophorus acupunctatus (Coleoptera: Curculionidae)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Entomologia Hellenica  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του εχθρού της αγάβης Scyphophorus acupunctatus (Coleoptera: Curculionidae) (EL)
First record of the sisal weevil Scyphophorus acupunctatus (Coleoptera: Curculionidae) in Greece (EN)

Kallinikou, E.
Kontodimas, D.C.

Το έντομο Scyphophorus acupunctatus (συνώνυμα: S. interstitialis, S. anthracinus, S. Robustior, Rhynchophorus asperulus) (Coleoptera: Curculionidae) βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Μάιο του 2010 σε καλλωπιστικά φυτά αγάβης σε κήπο ξενοδοχείου στη Βουλιαγμένη Αττικής. Το είδος ταυτοποιήθηκε σύμφωνα με την κλείδα της Vaurie (1971). To S. acupunctatus κατάγεται από τη Νεαρκτική Ζώνη (ΗΠΑ, Μεξικό, νήσοι Καϋμάν, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ολλανδικές Αντίλλες, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Αϊτή, Ονδούρα, Τζαμάικα, Νιαράγουα, Παρθένες νήσοι, Μπελίζε, Βραζιλία, Κολομβία, Βενεζουέλα). Έχει καταγραφεί επίσης στην Ασία (Ινδονησία, Σαουδική Αραβία), την Αφρική (Κένυα, Νότια Αφρική, Τανζανία) και την Ωκεανία (Αυστραλία). Στην Ευρώπη έχει καταγραφεί στην Ολλανδία σε εισαγόμενα καλλωπιστικά (επί Beaucarnea, Dasylirion και Yucca), στην Ιταλία (στη Λομβαρδία επί Beaucarnea recurvata και στη Σικελία επί Agave americana) και στη Γαλλία (στο Saint Tropez επί A. americana).To S. acupunctatus έχει καταγραφεί να προσβάλλει είδη Agave (όπως A. sisalana, A. fourcroydes, A. tequilana, A. americana), Beaucarnea recurvata, Dasylirion longissimum, Dracaena draco, Furcraea foetida, είδη Yucca (όπως Y. aloifolia, Y. elephantipes, Y. glauca) καθώς και το Polianthes tuberosa. Τα ακμαία του S. acupunctatus έχουν χρώμα μελανό και μήκος 9-15 mm ενώ η πλήρως ανεπτυγμένη προνύμφη κρεμώδες λευκό χρώμα και μήκος έως 18 mm. Η νύμφωση λαμβάνει χώρα σε βομβύκιο κατάσκευασμένο από τις ίνες του φυτού που προσβάλλει. Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί 50-90 ημέρες. Η προσβολή από το S. acupunctatus μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο το φυτό-ξενιστή, κυρίως λόγω της τροφικής δράσης των προνυμφών που ορύσσουν στοές προς το εσωτερικό της στεφάνης του φυτού (καρδιά). Η προσβολή από τα ακμαία περιορίζεται στα νεαρά φύλλα. (EL)
[...] (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)


Entomologia Hellenica

Αγγλική γλώσσα

2017-11-07


Hellenic Entomological Society (EN)

2459-3885
0254-5381
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Τόμ. 19 Αρ. 1 (2010); 39-41 (EL)
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol. 19 No. 1 (2010); 39-41 (EN)

Copyright (c) 2017 D.C. Kontodimas, E. Kallinikou (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.