Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του εχθρού των φοινικοειοών Paysandisia archon

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Entomologia Hellenica  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του εχθρού των φοινικοειοών Paysandisia archon (EL)
First record in Greece of the palm tree pest Paysandisia archon (EN)

Vassarmidaki, M.
Kontodimas, D.C.
Thymakis, N.

Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του εχθρού των φοινικοειδών Paysandisia archon (Lepidoptera: Castniidae). Το έντομο παρατηρήθηκε από την πρώτη συγγραφέα στο Ηράκλειο Κρήτης στις 13/9/2006 σε φυτά Washingtonìa robusta, Trachycarpus fort unci και Chanta e mps h um il is. Στα φυτά βρέθηκαν προ νύμφες διαφόρων ηλικιών και νυμφικό έκδυμα. Η προσβολή εντοπίστηκε από τα αποχωρήματα της προνύμφης και τα υπολείμματα της τροφής της, που έχουν κολλώδη-μελιτώδη υφή και παρουσιάζονται εξωτερικά στον ψευδοκορμό των προσβεβλημένων φοινικοειδών. Επίσης το P. archon βρέθηκε από το δεύτερο συγγραφέα στις 27/12/2006 στον Αγιο Στέφανο Αττικής σε φυτό Trachycarpus fort unci. Το είδος ταυτοποιήθηκε σύμφωνα με την κλείδα του Sarto i Monteys (2002). To P. archon αποτελεί σοβαρό εχθρό των φοινικοειδών καθώς προσβάλλει πολλά είδη όπως Butta yatay, Chamaerops humilis, Latania sp., Livistona chinensis, L. decipiens, L. saribus, Phoenix canariensis, P. dactylifera, P. reclinata, Sabal sp., Trachycarpus fortuna, Triihrinax campestris και Washingtonìa spp, Η περιοχή προέλευσης του Ρ, archon είναι η νότιος Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη). Στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία. (EL)
[...] (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

Βιολογικές Επιστήμες (EL)
Biological sciences (EN)


Entomologia Hellenica

Αγγλική γλώσσα

2006-01-08


Hellenic Entomological Society (EN)

2459-3885
0254-5381
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 16 (2006); 44-47 (EL)
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 16 (2006); 44-47 (EN)

Copyright (c) 2017 M. Vassarmidaki, N. Thymakis, D.C. Kontodimas (EN)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.