Προνυμφική Ανάπτυξη και Εγκαιρότητα Νύμφωσης στο Εργαστήριο του Amyelois transitella (Walker) (Lepidoptera: Phycitidae), σε Ορισμένες Τροφές και σε Διάφορες Συνθήκες Φωτοπεριόδου, Θερμοκρασίας, Αερισμού και Υγρασίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Entomologia Hellenica  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Προνυμφική Ανάπτυξη και Εγκαιρότητα Νύμφωσης στο Εργαστήριο του Amyelois transitella (Walker) (Lepidoptera: Phycitidae), σε Ορισμένες Τροφές και σε Διάφορες Συνθήκες Φωτοπεριόδου, Θερμοκρασίας, Αερισμού και Υγρασίας (EL)
Larval development and timeliness of pupation in the laboratory of the navel orangeworm, Amyelois transitella (Walker) (Lepidoptera: Phycitidae), on certain diets, under various Ρhοtoperiοd, tempera­ture, aeration and humidity conditions (EN)

Barnes, Μ. Μ.
Tzanakakis, Μ. Ε.

To Amyelois transitella, ενώ είναι κυρίως σαπροφάγο, αποτελεί και σοβαρό εχθρό των αμυγδάλων, καρυδιών και φιστικιών στην Καλιφόρνια και ορισμένες άλλες περιοχές της γης. Διαχειμάζει ως προνύμφη διαφόρων ηλικιών στους μουμιοποιημένους καρπούς που μένουν στα δέντρα ή που έχουν πέσει στο έδαφος. Την άνοιξη, τα ενήλικα ωοτοκούν σε μουμιοποιημένους καρπούς και αργότερα σε καρπούς της νέας εσοδείας όταν το μεσοκάρ- πιό τους σχίζεται και αρχίζει να αποκολλάται από το ενδοκάρπιο. Ορισμένοι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το έντομο δεν παρουσιάζει διάπαυση στην Καλιφόρνια, ενώ άλλοι τοαντίθετο.Με σκοπό να προκαλέσουμε διάπαυση, μελετήσαμε την ανάπτυξη προνυμφών του εντόμου σε διάφορες φωτοπεριόδους, θερμοκρασίες και τροφές. Αυγά που ήταν έτοιμα να εκκολαφθούν ή νεαρές προνύμφες, τοποθετήθηκαν σε διαφανή κυλινδρικά δοχεία που είχαν ως τη μέση τους τροφή. Μετά την πλήρη ανάπτυξη τους, όσες προνύμφες δεν νυμφώθηκαν μέσα σε 14 ημέρες σε 26,7°C και φωτοπερίοδο (L:D) 16:8 ωρών θεωρήθηκε ότι ήταν σε διάπαυση. Όταν οι προνύμφες έφαγαν τεχνητές τροφές που περιείχαν πίτουρα σιταριού, ζυθοζύμη και βιταμίνες, και που ενισχύθηκαν ή όχι με πλούσιο σε πρωτεΐνη σπόρο δημητριακών και κρόκο αυγού, καμιά από τις συνθήκες που δοκιμάστηκαν δεν προκάλεσε διάπαυση σε αξιόλογο ποσοστό προνυμφών είτε της εργαστηριακής αποικίας είτε του άγριου πληθυσμού που είχαμε πρόσφατα συλλέξει από το ύπαιθρο. Οταν οι προνύμφες αναπτύχθηκαν τρώγοντας ξερή ψύχα καρυδιών, η ανάπτυξη τους ήταν βραδύτερη και η επιβίωση μικρότερη από ότι με τεχνητές τροφές. Με καρυδόψυχα, όταν τα αυγά του εντόμου επωάστηκαν σε 32,2° και L:D 0:24, τα ακόλουθα ποσοστά αναπτυγμένων προνυμφών της εργαστηριακήςαποικίας εκδήλωσαν διάπαυση, όταν οι προνύμφες αναπτύχθηκαν στις εξής συνθήκες: 40% σε 21° και L:D 12:12, 17% σε 21° και L:D 0:24,19% σε 26,7°και L:D 16:8. Επίσης, 22% των προνυμφών διέπαυσε όταν αναπτύχθηκαν σε 26,7° και L:D 0:24 τις πρώτες 14 ημέρες και στη συνέχεια 21" και L:D 8:16 την υπόλοιπη προνυμφική ζωή. Όταν και τα έμβρυα και οι προνύμφες αναπτύχθηκαν σε 21° και L:D 0:24, 17% των προνυμφών εκδήλωσαν διάπαυση. Εν τούτοις, ο σχετικά μικρός αριθμός αναπτυγμένων προνυμφών στιςομάδες που έφαγαν καρυδόψυχα, δείχνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν αποδειχτεί η ύπαρξη διάπαυσης στο έντομο αυτό. Καμμιά προνύμφη δεν αναπτύχθηκε σε σκέτη κονιοποιημένη ζυθοζύμη. Σκέτο σογιάλευρο, ή μίγματα του με ζυθοζύμη σε αναλογίες 9:1 και 7:3 επέτρεψαν την παραγωγή αναπτυγμένων προνυμφών, νυμφών και ενηλίκων που φαίνονταν κανονικά. Η ταχύτητα ανάπτυξης των προνυμφών στα μίγματα σογιάλευρου: ζυθοζύμης ήταν σημαντικά μικρότερη από ότι στην τεχνητή τροφή αναφοράς. Για εκτροφή σε 26,7°, φωτοπερίοδος L:D 16:8 ήταν εξ ίσου καλή με 14:10. Συνεχές σκοτάδι έδωσε σημαντικά μικρότερη απόδοση σε ενήλικα και βραδύτερη προνυμφική ανάπτυξη. Υψηλή σχετική υγρασία στην επιφάνεια της τροφής, επέτρεψε υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων επάνω και μέσα στα μίγματα σογιάλευρου: ζυθοζύμης και έδωσε πολύ ταχύτερη ανάπτυξη των προνυμφών. Οι προνύμφες αναπτύχθηκαν καλά σε ξερή καρυδόψυχα και μέσα σε σπασμένα ξερά  μουσκεμένα καρύδια. Μέσα στα καρύδια, η ταχύτητα ανάπτυξης των προνυμφών ήταν ανομοιόμορφη. Ορισμένες προνύμφες ήταν ακόμα σχετικά μικρές την 53η ημέρα ανάπτυξης σε 26,7°, ενώ οι πλείστες είχαν συμπληρώσει την ανάπτυξη τους ή είχαν ήδη νυμφωθεί (EL)
Development of larvae of the navel orangeworm, Arn.ielois transitella (Walker) (Lepidoptera: Phycitidae), was studied under various photoperiods, temperatures and larval diets, in an effort to induce dormancy. Ready – to – batch eggs or neonate larvae were placed in transparent vials half – full of diet. Fully grown larvae not pupating within 14 days at 26.7oC and L:D 16:8 were considered as being in dormancy. With artificial larval diets containing bran, yeast, vitamins, and fortified or not with a high protein cereal and egg yolk, none of the treatments induced dormancy to a substantial percentage of laboratory stock or wild larvae. With dry walnut meats, larval growth was slower and survival much lower than with the artificial diets. With walnut meats, when eggs were incubated at 32.2oC and L:D 0:24, a certain percentage of grown larvae of the laboratory stock underwent dormancy when grown as larvae under the conditions that follow: 40% at 21oC and L:D 12:12, 17% at 21oC and L:D 0:24, 19% at 26.7oC and L:D 16:8, and 22% at 26.7oC and L:D 0:24 for the first 14 days than at 21oC and L:D 8:16 for the rest of larval life. When both embrya and larvae developed at 21oC and L:D 0:24, 17% of the larvae underwent dormancy. Yet, the relatively small number of grown larvae in the groups fed walnut meats suggests further work for the occurrence of dormancy in this insect to be proven. No larvae developed on straight brewers’ yeast powder. Straight soybean flour or 9:1 and 7:3 mixtures of it with yeast powder allowed the production of grown larvae, pupae and adults of normal appearance. The rate of larval growth on the soy:yeast diets was significantly slower than on a reference diet. At 26.7oC, a L:D 16:8 photoperiod was as good as a 14:10 one. Continuous darkness resulted in significantly reduced yield in adults and rate of larval growth. High relative humidity on the surface of the diet allowed excessive growth of fungi on and in the soy:yeast diets and resulted in a much faster larval growth. Larvae developed well on dry walnut meats and in cracked dry and water-soaked walnuts. Inside the walnuts the rate of larval growth was uneven, some larvae being still fairly small on the 53rd day at 26.7oC, while the majority was fully grown or had already pupated. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

Illumination effects (EN)
Navel orangeworm (EN)
Amyelois transitella (EN)
Insect dormancy (EN)
Diapause (EN)
Humidity effects (EN)
Rate of insect develpment (EN)

Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος (EL)
Hellenic Entomological Society (EN)

Entomologia Hellenica

1988-01-08


Hellenic Entomological Society (EN)

2459-3885
0254-5381
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 6 (1988); 29-41 (EL)
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 6 (1988); 29-41 (EN)

Copyright (c) 2017 Μ. Ε. Tzanakakis, Μ. Μ. Barnes (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.