Πρώτη αναφορά του θρίπα Frankliniella occidentalis στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Entomologia Hellenica  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠρώτη αναφορά του θρίπα Frankliniella occidentalis στην Ελλάδα (EL)
First Record of Frαnkliniellα occidentαlis in Greece (EN)

Roditakis, N.E.

Ο θρίπας της Καλιφόρνιας Frankliniella occidentalis Pergande διαπιστώθηκε για πρώτη φορά να προσβάλλει την πιπεριά θερμοκηπίου το 1988 στην Ιεράπετρα. Τα επόμενα, δύο χρόνια εξαπλώθηκε σε όλες τις περιοχές θερμοκηπίων της Κρήτης προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Εξαπλώθηκε επίσης και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και ανθέων (φασολιά, κολοκυθιά, γαρυφαλλιά, ζέρμπερα, τριανταφυλλιά κλπ.), αλλά και σε γειτονικά αμπέλια. "Επειδή είναι φορέας ενός σοβαρού ιού, του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV). η παρουσία του εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τις καλλιέργειες. Η έξαρση των προσβολών του βακτηρίου Pseudomonas viridi/lava που παρατηρήθηκε στην περιοχή Μεσσαράς συνδέεται στενά με την παρουσία του θρίπα της Καλιφόρνιας. Ενας σημαντικός αριθμός ιθαγενών αρπακτικών που ανήκουν στα γένη Μαcrolophus, Nabis Kat Orius ήλεγξε αποτελεσματικά τον θρίπα την θερινή περίοδο στο ύπαιθρο σε φυτά και γλάστρες. (EL)
[no abstract available] (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

Greece (EN)
western flower thrips (EN)
Crete (EN)
Frankliniella occidentalis (EN)
Thripidae (EN)
first record (EN)
Thysanoptera (EN)


Entomologia Hellenica

Αγγλική γλώσσα

1991-01-08


Hellenic Entomological Society (EN)

2459-3885
0254-5381
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 9 (1991); 77-79 (EL)
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 9 (1991); 77-79 (EN)

Copyright (c) 2017 N.E. Roditakis (EN)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.